МЕДИЦИНА И ЗДРАВЈЕ

На кој начин се движат сперматозоидите ?

Како успева еден сперматозоид  да победи десетици милиони други сперматозоиди во трката да оплоди јаце клетка? Според едно ново истражување, одговорот е веројатно затоа што...

ТЕХНОЛОГИЈА

Робокап на улиците на Дубаи ( Видео )

Роботи полицајци ќе патролираат на улиците на Дубаи , заедно со полициските сили. Уште во октомври 2016 година беше претставен прототип на робот полицаец- или...

МИКРО И МАКРО

ЖИВ СВЕТ

Бизарен случај – фока се пари со пингвин (Видео)

На еден далечен и ненаселен остров на Антарктикот научниците забележале дека фоките се обидуваат да стапат во сексуални односи со пингвините. Како што пишува „BBC“,...

ОПШТЕСТВО

Нови сознанија за потеклото на диносаурусите (+Видео )

Според  новата  студија  на  научниците од  Универзитетот Кембриџ, се чини дека тираносаурус рекс и неговите најблиски сродници ќе бидат сместени на потполно ново место...

ИНТЕРЕСНО

МАГАЗИН