Микро и Макро

Убавината на Медуза

Астрономите, со помош на Големиот телескоп (VLT) на Европската јужна опсерваторија (ESO)  во Чиле, ги направија досега најдеталните снимки на маглината (небула) Медуза. Кога ѕвездата што се наоѓа во центарот на оваа маглина почнува да се распаѓа, ги испушта своите надворешни слоеви во вселената, формирајќи го овој колоритен облак. Оваа прекрасна планетарна маглина е именувана по едно стравотно суштество од грчката...

НАСА ќе го уништи леталото Касини за да не ја загади Месечината на Сатурн

Сондата Касини која кон Сатурн беше лансирана во 1997 година, полека останува без гориво. Со цел да се избегне потенцијално загадување на Месечината на Сатурн, НАСА планира да го уништи ова летало. Пред да биде уништена, Касини ќе прелета помеѓу Сатурн и неговите прстени и ќе настојува да сними што повеќе податоци. Роботската сонда по име Cassini Huygens, е летало...

Научниците откриле пукнатина во магнетниот штит на Земјата

Земјата е погодна за живот благодарение на широкото макнетно поле што ја опкружува планетата, што ја штити од опасните соларни ветрови и космичката радијацијата. Но, научниците што ја истражуваат една од најмоќните геомагнетни бури во поновата историја, откриле дека нашата заштитна бариера не е толку цврста како што се мислеше и откриле пукнатина во магнетосферата. Истражувачите ги анализирале податоците добиени од...

Што се случува кога една црна дупка ќе проголта ѕвезда?

Кога ѕвездата ќе се доближи до црната дупка, интензивните приливни сили ќе ја растргнат. Остатоците ќе бидат исфрлени надвор со голема брзина, додека останатиот дел од ѕвездата ќе се спушти кон црната дупка, предизвикувајќи блесок. Погледнете!  

Часовник за мерење на староста на ѕвездите

Научниците од центарот за астрофизика (CFA)Харвард-Смитсонијан, имаат за цел да изградат часовник кој може прецизно да ја измери староста на ѕвездите според нивната ротација.Информациите за староста се особено важни за потрагата по знаци на живот надвор од нашиот соларен систем. Беше потребно долго време за животот на Земјата да ја постигне  денешната комплексност. Со прецизен ѕвезден часовник, астрономите би...

Млечниот Пат е многу поголем отколку што мислевме

Новото истражување од институтот „RPI“ на приватниот истражувачки универзитет во Трој, Њујорк сугерира дека нашата галаксија е околу 50 проценти поголема отколку што мислевме, опфаќајќи 150 илјади светлосни години, наместо 100 илјади колку што е општо прифатено.Како е можно дури сега да откриеме дека цело време сме ја грешеле нејзината големина? Изгледа дека она што научниците мислеле дека се...

Џиновска галаксија која сè уште расте

Исто како и водата истурена од чаша во езерце, брзо ќе се спои со водата од езерцето, така и ѕвездите од „проголтаната“ галаксија се спојуваат со сличните ѕвезди од поголемата галаксија, без да остават трага. Тим од научници од Институтот Макс Планк од Германија, јасно покажале дека блиската елиптична галаксија „Месје 87“, се спојува со помалите спирални галакси ,...

10-те најголеми вселенски достигнувања во 2015 година

Благодарение на мисиите на НАСА и Европската вселенска агенција, кои беа планирани и имплеметирани пред десетина години, 2015 година беше исклучително успешна кога се работи за вселенските истражувања. Еве ги десетте најинтересни настани од оваа област кои ја одбележаа 2015 година. 1. Прелетувањето на „Нови Хоризонти“ на Плутон Веројатно едно од најголемите достигнувања од оваа област на годината, ако не и на...

Откриена црна дупка 30 пати поголема од очекуваното

Новите податоци добиени од страна на астрономите од Универзитетот Кил и Универзитетот во Централен Ланкашир, Англија покажуваат дека црната дупка е многу поголема во споредба со масата на галаксијата околу неа.Галаксијата „SAGE0536AGN“ беше откриена од телескопот „Spitzer“ на НАСА во инфрацрвена светлина. Се смета дека е стара најмалку 9 милијарди години и содржи активно галактичко јадро - неверојатно светол...

Што се случува кога ќе се судрат две галаксии?

Според едно неодамнешно истражување, кога две галаксии ќе се судрат, поголемата ја спречува помалата да создава ѕвезди. Претходно, астрономите сметаа дека кога галаксиите ќе се судрат, нивните облаци од гас (каде што се создаваат ѕвездите) се мешаат и ѕвездите се создаваат многу побрзо отколку кога галаксиите би биле одвоени. Но, истражувањето на д-р Лук Дејвис, од Меѓународниот центар за истражувања на...

Зошто Плутон повеќе не се смета за планета?

Во 2006 година, Плутон кој сите го знаевме како последната 9-та планета во нашиот сончев систем, одеднаш престана да важи за планета, откако Меѓународната астрономска унија му го одзеде статусот на планета. Да ја проследиме неговата историја за да откриеме зошто е тоа така и зошто повеќе Плутон не се смета за планета. Плутон беше откриен од страна на Клајд...

Необична комета се спаси од Сонцето

Оваа комета била интересна од две причини. Прво, зотоа што таа не припаѓа на ниедно познато семејство на комети. Најголемиот број на комети што „SOHO“ може да ги види припаѓаат на семејството „Kreutz“ – кои настанале после распаѓањето на една гигантска комета пред многу векови. Второ, мнозинството комети кои доаѓаат толку блиску до Сонцето што се видливи за „SOHO“,...

Што прави човештото за откривање на нови светови?

По само две декади откако беше откриена првата егзопланета која орбитира околу ѕвезда слична на Сонцето, (51 Pegasi b), откриени се повеќе од 1.500 други егзопланети. Бројката забрзано расте како резултат на новата технологија и подобрените техники на набљудување. НАСА објави дека две третини од егзопланетите, односно повеќе од 1.000, се откриени од страна на вселенскиот телескоп „Kepler“. Се смета...

Откриен досега најголемиот сончев систем

Тим на астрономи од САД и Австралија откриле дека планетата која досега се сметаше за осамена планета, орбитира на оддалеченост од околу 1 трилион километри (1 милион милиони) од своето сонце. Планетата која се нарекува „2MASS J2126–8140“ и нејзиното сонце наречено „TYC 9486–927–1“ се откриени минатата деценија, но поради огромната оддалеченост помеѓу нив, никој не сметал дека тие се поврзани....

НАСА се обидува да го спаси вселенското летало Кеплер

Судбината на нашето омилено вселенско летало Кеплер, кое воедно е и нашата најдобра шанса за пронаоѓање на нови планети во зоната погодна за живот надвор од нашиот Сончев систем, е под знак прашалник откако неочекувано влезе во т.н. „вонредна состојба“. Тоа значи дека се наоѓа во своето досега најслабо ниво на функционирање, при што троши огромно количество на гориво, а...

НАСА ги објави најдеталните слики од Плутон досега

Пристигнаа најновите и најдеталните слики од Плутон досега, направени за време на историското прелетување на вселенското летало „Нови Хоризонти“ на НАСА, во јули оваа година. НАСА ги објави сликите кои покажуваат детали од површината на Плутон, вклучувајќи планини, кратери и полиња со мраз, со резолуција 10 пати подобра од претходните слики. Овие слики ја покажуваат разновидноста на површината на Плутон и...

Геолозите бараат заштита на светските делти

Во написот, д-р Ливју Гиосан, геолог од Океанографскиот Институт „Woods Hole“ и неговите колеги, повикуваат уште денес да се направат напори за да се спречи губитокот на големи пространства на крајбрежјето, што како последица би предизвикало еколошки, економски и социјални кризи, како и големи миграции.Проблемите почнуваат спротивно од течението на реките, изјавуваат авторите. Делтите на реките се изградени од...

НАСА објави нови слики од мистериозните светли точки на Церера

Минатата година џуџестата планета Церера, која се наоѓа помеѓу Марс и Јупитер, беше предмет на интензивни дебати помеѓу научниците од целиот свет за да се утврди што ги формира мистериозните бели точки на нејзината површина. Иако оваа мистерија сега е речиси разрешена, вселенското летало на НАСА „Зора“ испрати слики каде најјасно се гледаат овие точки досега. Новите слики што биле...

Руска компанија спремна да гради база на Mесечината

Нацрт-програмата за развој на базата, која е испратена за одобрување до Кабинетот за програмата на Месечината за 2014-2025 година, предлага да се издвојат околу 30 милијарди евра. Па така, оваа мисија со човечки екипаж, како и поставувањето на првите елементи на инфраструктура на Месечината се планирани по 2030 година.Илин истакна дека овој проект вклучува користење на веќе постоечки техники...

Планетата Меркур се намалува?

Меркур не само што е најмалата официјално призната планета во нашиот Сончев систем, туку таа исто така и продолжува да се намалува. Во едно истражување објавено во „Nature Geoscience“, новите анализи на фотографиите направени од вселенското летало „MESSENGER“ на НАСА за истражување на површината на Меркур, животната средина, геохемијата и нејзиното движење,  покажале различни форми на површината на Меркур кои...

Најново од Енаука.мк

Oтсега ќе може да се дипломира на студии за марихуана

„Кога ќе слушнат што е мојата професија, многу луѓе ќе речат: Леле, пријателе. Ќе добиеш диплома за одгледување на марихуана “, изјави Алекс...