АЈАХУАСКА и искуство блиско со смртта

Според една неодамнешна студија, психоделичен лек, составен дел од јужноамериканската хербална мешавина наречена ајахуаска има последици слични на искуствата блиску до смртта.

Како што наведуваат истражувачите, тоа значи дека чувствата на напуштање на сопственото тело или внатрешниот мир, поврзани со искуства опасни по живот, едноставно може да се објаснат со промени во начинот на функционирање на мозокот, а не се доказ за постоење на паранормални појави.

ДМТ (Dimethyltryptamine) е главната психоактивна состојка во ајахуаска, која некои домородни народи од Амазон ја користат како „света тајна“. Луѓето кои го консумирале обично опишуваат за чувство дека го надминуваат сопственото тело и влегуваат во друга реалност.

Крис Тајмерман и колегите од Империал колеџ во Лондон инјектирале ДМТ интравенозно на тринаесет доброволци и побарале од нив да пополнат прашалник што се користи за да се проценат искуствата блиски на смртта. Во претходниот тест, на истите волонтери им било дадено плацебо интравенозно, така што не можеле да знаат во кој експеримент е вклучен вистинскиот лек.

По експериментот, резултатите од прашалникот потврдија дека сите 13 учесници ги исполнуваат претпоставените критериуми за искуство блиску до смртта. Тие рекоа дека се чувствуваат како да се во „вонземска средина“, доживувајќи „неопислив мир или задоволство“, чувствувајќи „единство со универзумот“ и извонредно зголемување на моќта на сетилата.

Кога нивните одговори биле споредени со одговорите на другите 13 луѓе, кои пријавиле дека доживеале искуства блиску до смртта, немало статистички значајни разлики меѓу групите.

Малку е познато за тоа што се случува во мозокот кога некој ќе доживее искуство блиску до смртта. Оваа субјективна сличност помеѓу таквите искуства и халуцинациите предизвикани од ДМТ сугерира дека психоделиците може да фрлат светлина врз некои аспекти на овој феномен.

Психоделичните лекови како што е ДМТ делуваат главно на тој начин што влијаат на системот на серотонин во мозокот. Иако оваа студија не ја мери мозочната активност, Тајмерман верува дека „можеме само да шпекулираме оти нешто слично се случува и за време на искуства блиску до смртта“.

Некои автори го поврзуваат чувството на напуштање на телото или преживување на смртта со таканаречениот феномен на растворање на егото, односно губење на чувството за себе, што е вообичаена карактеристика на психоделичните искуства. Студиите за скенирање на мозокот покажаа дека вообичаениот начин на вмрежување – збир на мозочни региони поврзани со нашето чувство за себе – станува помалку кохезивен под влијание на други психоделични лекови, може да објасни зошто некои луѓе чувствуваат дека можат да ја преживеат смртта на сопственото его. .

Интересно, иако ДМТ се појавува во траги во крвта и урината, изворот на молекулите во човечкото тело сè уште не е пронајден. Иако долго време се претпоставуваше дека се произведува во мозокот во моменти на соочување со смртта, ова прашање сè уште е предмет на контроверзии меѓу истражувачите.

Поддржете ја нашата работа: