Биопечатено човечко срце наскоро ќе се тестира во свињи

pixabay

Американската Агенција за напредни истражувачки здравствени проекти ARPA-H формираше мултидисциплинарен тим од истражувачи од Универзитетот Стенфорд и ги поттикнува со биопечатење да направат целосно функционално човечко срце и да го вградат во жива свиња во рок од пет години.

„Тоа е навистина неверојатно достигнување, но суровите состојки за биопечатење на комплетен и сложен човечки орган сега се спремни за овој голем потфат“ велат научниците.

Визијата да се направи човечки орган по нарачка, специфичен за секој пациент, е примамлив сон на модерната медицина со години наназад, но дури неодамна науките за матични клетки и 3Д биопечатење напредуваа до точка во која овој сон е на дофат на рака.

Биопечатењето е технологија за 3Д печатење која наместо пластика и метал, печати живи ткива клетка по клетка. Клучен напредок во тоа е тоа што сега можат да печатат клетки и крвни садови во тие ткива.

Научниците велат дека ќе употребат автоматизирана банка на биореактори за производство на различни типови клетки од срцето. Оваа банка на биореактори ќе произведе милијарди вентрикуларни и атријални кардиомиоцити, специјализирани проводни клетки кои ги создаваат Пуркинеовите влакна, одосно нодални клетки кои управуваат со срцевиот ритам, како и клетки за меки мускули, макрофаги кои поддржуваат развојот на ткивата и ендотелни клкетки на крвни садови потребни за одржување на ткивата во живот. Научниците проценуваат дека тимот ќе може да произведе доволно клетки за срце секои две недели.

Поддржете ја нашата работа: