(ВИДЕО) Морничава мумија на „сирена“ откриена во Јапонија, антрополизите ќе ја испитуваат нејзината ДНК

Антрополозите во Јапонија го истражуваат потеклото на морничавата 300 годишна мумифицирана „сирена“, која се обожавала со векови поради нејзините наводни лековити својства. Останките се ужасен амалгам од торзо на мајмун и опашка од риба, украсени со коса и нокти од човек.

Хироши Киношита, член на одборот на Фолклорното друштво Окајама, ја откри мумијата, долга околу 30,5 сантиметри, спакувана во кутија во храм во префектурата Окајама. За прв пат станал свесен за нејзиното постоење откако пронашол слика од бизарниот примерок во енциклопедија на митски суштества.

Според преданијата, еден рибар наводно го уловил примерокот некаде помеѓу 1736 и 1741 година, а потоа го продал на богато семејство, пишува во белешката оставена во кутијата на мумијата. Истражувачите сè уште не знаат точно како сирената завршила во храмот, пренесува јапонскиот сајт The Asahi Shimbun.

Сега, Такафуми Като, палеонтолог од Универзитетот за наука и уметност Курашики и неговите колеги почнаа да го истражуваат потеклото на мумијата откако Киношита го убедил свештенството од храмот да им дозволи на научниците да ги истражат необичните остатоци. На 2 февруари тие ја снимиле мумијата користејќи КТ скен, а ќе се земат и примероци од ДНК за да се идентификуваат видовите што се комбинирани за да се создаде сирената. Како што информирале од тимот, резултатите ќе бидат обелоденети подоцна во текот на годинава.

Инаку, мумијата донекаде наликува на две митски суштества од јапонскиот фолклор: Амаби, сирени со клун наместо уста и три различни перки и Нингјо, суштества слични на риби со човечки глави. И двете се поврзани со приказни за чудесни исцелувања и долговечност. Во една позната приказна, се раскажува дека извесна Јао Бикуни живеела 800 години откако случајно изела цел Нингјо, пренесува британскиот информативен сајт Метро.

Свештениците на храмот гледаат на мумијата како предзнак за добро здравје.

„Ние ја обожававме, надевајќи се дека ќе помогне да се ублажи пандемијата на коронавирус, макар и малку“, рече Козен Куида, главен свештеник во храмот, за Асахи Шимбун.

Мумијата претходно била изложена во стаклена кутија во храмот за посетителите да се молат, но последните 40 години ги поминала во огноотпорен сеф во храмот за да не се оштети. Слични мумии од сирени биле обожувани во два други храма во Јапонија, според The Asahi Shimbun.

Овие лажни сирени најверојатно биле создадени од локалното население за да ги продаваат на љубопитни западни туристи, претходно објави Live Science.

Слична измама, позната како Feejee Mermaid, била продадена на холандски патници во Јапонија во 1810-тите, а подоцна препродадена на англиски трговци, пред да биде испратена во САД, каде што станала дел од познатата колекција на P.T. Барнум (вистинската инспирација за филмот „Најголемиот шоумен“).

Свештениците во храмот во префектурата Окајама велат дека се надеваат дека новата студија ќе го додаде наследството на мумифицираната сирена и ќе помогне да живее низ идниот фолклор.

„Се надевам дека истражувачкиот проект може да остави научни записи за идните генерации“, изјави Куида за The Asahi Shimbun.

Поддржете ја нашата работа: