ДИЈАМАНТСКИ БАТЕРИИ – траат илјадници години и се направени од нуклеарен отпад

Научниците од Институтот Кабот на Универзитетот во Бристол почнаа да произведуваат дијаманти, но не какви било дијаманти. Тие пронајдоа генијален начин за рециклирање на нуклеарниот отпад – само нуклеарните централи во Америка произведуваат околу 76.500 метрички тони нуклеарен отпад годишно.

Во нуклеарните централи електричната енергија се добива со фисија – расцепување на атомите на ураниум. Кога атом се скрши, се создава топлина. Оваа топлина потоа се користи за претворање на водата во пареа, а пареата придвижува турбина за производство на електрична енергија. Најголемиот недостаток на овој начин на производство е големото количество радиоактивен отпад што се создава и чиј полуживот е над 5.000 години.

Наместо да го складира целиот овој отпад и со тоа да претставува опасност и закана за планетата, овој тим на научници пронашол начин да го искористи за многу добра намена. Од нуклеарен отпад може да се направат батерии, кои поради нивната долговечност би биле соодветен извор на енергија за медицински помагала како пејсмејкери, но и за напојување на вселенски летала. Дијамантските батерии генерираат малку електрична енергија, но можат да траат илјадници години.

Како се прават нуклеарни дијаманти, т.е. дијамантски батерии?

Тие се направени од јаглерод. Ова е можно поради самото својство на јаглеродот да добие облик на дијамант (дијамантот е алотропна модификација на јаглеродот). Графитните прачки се користат во нуклеарните реактори (графитот е друга форма на јаглерод), а потоа се формира радиоактивен изотоп – јаглерод C-14.

Тим од експерти пронашол начин да ги ослободи радиоактивните графитни прачки со ослободување на голем дел од радиоактивноста со загревање. Под влијание на топлина, радиоактивен јаглероден гас испарува од графитни прачки и се собира во специјални колектори. Овој гас потоа се изложува на висока температура и низок притисок, под чие влијание се претвора во дијамант. Кога овие вештачки дијаманти се поставени во близина на радиоактивно поле, тие генерираат благ електрицитет.

Тогаш нуклеарниот дијамант е затворен во нерадиоактивна дијамантска капсула за да се спречи штетното зрачење, и така добиваме дијамантски батерии кои можат безбедно да се користат илјадници години.

Употреба на дијамантски батерии

Со оглед на тоа што денес во светот има милиони тони блокови радиоактивен графит, а производството на дијаманти чини многу помалку од складирањето на нуклеарниот отпад, пресметката е јасна. Развојот на дијамантски батерии би бил ефикасен начин за третирање на радиоактивен отпад, кој потоа би чинел многу помалку за отстранување.

Нуклеарна батерија има неверојатен животен век. За 5.000 години, тој ќе потроши само половина од својот капацитет, што го прави идеален извор на електрична енергија. Том Скот, професор на Институтот Кабот, гледа на дијамантските батерии како алтернатива на прилично несигурните и многу краткотрајни батерии кои се користат денес. На крајот на краиштата, тие би биле совршено адекватна алтернатива каде што традиционалните батерии не се лесни за замена или полнење, како што се долго патување во вселената, патување со авион или напојување медицински уреди како пејсмејкери и вештачки органи, кои бараат стабилен и 100% сигурен извор на енергија .

Снабдувањето на Земјата со електрична енергија е сè попредизвиклива и тешка задача, имајќи предвид дека се зголемува бројот на уреди на кои им е потребна електрична енергија за работа и дека речиси секој сегмент од нашиот живот зависи од електричната енергија. Експертите на различни начини работат на задоволување на растечките потреби на населението од електрична енергија. Сè додека не најдеме начин да произведеме доволно чиста енергија, ќе има проблеми со отпадот, неговото депонирање, рециклирање и осигурување.

Во ова време на развој, дијамантските батерии дејствуваат речиси како свет грал на електроиндустријата, бидејќи тие претставуваат решение за еден од најголемите проблеми на денешницата (радиоактивен отпад и загадување), а истовремено нудат решение за уште еден многу важен актуелен проблем. Тие го претвораат радиоактивниот отпад во долгорочен извор на чиста енергија кој не бара никакво одржување.

Друг тим на научници во Австралија спроведува истражување кое оди во сосема друга насока. Тие тврдат дека нашле начин да изградат вистински реактор за фузија кој всушност би произведувал повеќе електрична енергија отколку што троши – нуклеарна централа која воопшто нема да генерира нуклеарен отпад и ќе ни обезбеди неограничен извор на чиста енергија.

Поддржете ја нашата работа: