Древни месопотамиски тули носат запис за мистериозна неправилност во магнетното поле на Земјата

pixabay

Ново научно истражување на древните месопотамиски тули покажува интердисциплинарна соработка помеѓу археологијата и геофизиката и отвора ново поглавје во магнетната историја на Земјата.

Во неочекуван спој на античка историја и модерна наука, 3.000-годишните тули од Месопотамија сега им помагаат на научниците да ги откријат мистериите на магнетното поле на Земјата. Втиснати со имињата на владејачките кралеви, овие тули обезбедуваат уникатен метод за датирање на геолошките записи, помагајќи да се разберат промените во магнетното поле на планетата, пишува „Сајенс алерт“.

Ова истражување помага да се создаде важна основа за датирање што им овозможува на другите да имаат корист од апсолутното датирање користејќи археомагнетизам, објаснува Марк Алтавел, археолог од Универзитетскиот колеџ во Лондон. За разлика од традиционалните методи за датирање, новата анализа на тули нуди сигурна хронологија за античка Месопотамија, надминувајќи го недостатокот на органски материјал во тулите и керамиката.

Нов ресурс за унапредување на археомагнетизмот

Динамичкото магнетно поле на Земјата, кое создава геодинамо во неговото јадро, претрпува постојани промени. Месопотамиските тули, проучувани од научен тим предводен од Метју Хауланд од Државниот универзитет Вичита во САД, служат како нов извор за унапредување на археомагнетизмот. Нивното истражување беше објавено во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Со откинување на ситни парчиња тули и мерење на порамнувањето на железен оксид со магнетометар, научниците го реконструирале однесувањето на планетарното магнетно поле во текот на 2.000 години, од 3 до 1 милениум п.н.е.

Студијата даде интригантни резултати, потврдувајќи ја геомагнетната аномалија од Левантинско железно време (LIAA) и скокот во магнетното поле во денешен Ирак помеѓу 1050 и 550 п.н.е. Покрај тоа, за време на владеењето на Навуходоносор II. (604 – 562 п.н.е.), забележани се кратки, драматични флуктуации во магнетното поле на Земјата, што ја истакнува неговата способност значително да се менува во кратки временски периоди.

Двојната корист од истражувањето

Споменатото откритие не само што придонесува за разбирање на еволуцијата на магнетното поле на Земјата, туку помага и да се потврдат датумите на владеење на месопотамиските кралеви.

„Добро датираните археолошки остатоци од богатите култури на Месопотамија, особено тулите испишани со имињата на одредени кралеви, даваат невидена можност да се проучат промените во јачината на магнетното поле на Земјата“, вели Лиза Токс од американскиот институт за океанографија Скрипс.

Извор: Science alert

Поддржете ја нашата работа: