Зошто да се прескокне вечерата е корисно правило за да бидете здрави и витки?

Една студија неодамна објавена во списанието „Obesity“ покажа дека на килограмите не влијае само калориската вредност на оброкот, туку и времето кога го јадеме.

„Конзумирањето на оброци во согласност со деноноќниот ритам, што е можно порано, има ефект на намалување на телесната тежина и подобрување на метаболизмот“, изјавија авторите на студијата за Medical News Today. Тие додаваат дека истражувањето не разјаснило кои врвни механизми влијаат на слабеењето.

Пред да се облечете во костим за капење: Еднодневен план на исхрана за да го “исправите” вашиот стомак Истражувачите ги поделиле испитаниците во две групи. Двете групи јаделе по три оброка на ден четири дена, но во различно време. Сите испитаници биле со добро здравје, на возраст од 20 до 45 години. Едната група оброци е појадок во осум часот наутро, а другиот оброк во 14 часот. Потоа, таа не јадеше ништо до следниот појадок. Контролната група појадуваше во 8 часот наутро, ручекот во 14 часот и вечера во 20 часот.

Кето смути – за сите оние кои не јадат овошје После четири дена ваков режим, испитаниците биле подложени на мерење на метаболичките функции кои вклучуваат согорување на калории. Потоа одговорија на прашања во врска со глад и апетит, а нивниот хормон на глад беше измерен од примерок од урина и крв земени наутро и навечер.

Резултатите покажаа дека нема големи разлики помеѓу групите во согорувањето на калориите. Луѓето кои имале подолг интервал помеѓу последниот оброк во денот и првиот од следниот ден се чувствувале помалку гладни и имале пониско ниво на хормони на глад во нивното тело. Исто така, се покажа дека оваа група согорувала повеќе маснотии за 24 часа.

Заклучокот на студијата е дека поголемиот јаз помеѓу последниот и првиот оброк поттикнува губење на маснотии, односно му помага на телото да премине од согорување на јаглени хидрати во согорување на калории и на тој начин создава енергија.

Поддржете ја нашата работа: