Зошто за некои луѓе стравот од јавен настап е поголем од стравот од смртта?

Повеќето луѓе донекаде почувствувале страв од јавно говорење.

Стравот може да се дефинира како возбудена аверзивна емоционална состојба чија функција е да го подготви телото да се соочи со заканувачка ситуација.

Овој страв е толку сериозен што многу луѓе го оценуваат како поголем од стравот од смртта кога се прашуваат за нивните најголеми стравови. Податоците на Институтот за статистичко истражување на мозокот проценуваат дека 74 проценти од населението има страв од јавно говорење и доживува физичка непријатност од самата помисла, а некои вложуваат многу напор да избегнат такви ситуации.

Но, како може човек да се плаши повеќе од јавен настап отколку од самата смрт? Еволутивниот одговор е дека луѓето се, во суштина, социјални животни.

Нашите предци знаеле како да преживеат големи закани, како што се закана од поголеми предатори и глад, соработувајќи во група. Членовите на групата можеле да ги информираат другите за заканата во близина или да им помогнат да се борат. Овој групен менталитет што буквално значел живот или смрт ги обликувал социјалните суштества што сме денес, но исто така го поттикнал стравот од исклучување.

Еволуиравме за да ја заштитиме сопствената репутација бидејќи прогонот од групата има фатални последици, пишува Кјуриосити. Кајп Вилијамс, професор по психолошки студии на Универзитетот Пурдју во Индијана, објасни за Psychology today: „Исклучувањето не е само форма на социјална смрт, туку резултира и со смрт. Ниту сам човек, ниту само животно не може да се брани од предатори, не може да собере доволно храна и слично и обично умира за кратко време “.

Иако ова е неточно за луѓето денес, инстинктот за преживување е во функција дури и кога мозокот го оценува јавниот изглед како опасна ситуација. Вродената реакција на борба или бегство, која го активира хипоталамусот, испушта хормони и ги стимулира надбубрежните жлезди, резултира со ослободување на адреналин во крвотокот. Оттука испотени дланки, забрзано чукање на срцето и желба да избегаат.

Поддржете ја нашата работа: