Изненадувачко откритие на научниците: Земјата можеби не била отсекогаш округла

pixabay

Научниците од Универзитетот „Централ Ланкашир“ во Велика Британија објавија малку револуционерно откритие што го доведува во прашање конвенционалното верување дека Земјата отсекогаш била сферична. Во нивниот научен труд, тие предлагаат дека за време на нејзините рани години нашата планета била дисковидна, слична на бонбона Smartie (m&m), пренесува Daily Mail.

Тие направиле серија симулации кои откриле дека новоформираните планети не се сферични, туку рамни, малку сплеснати, претставувајќи го тоа како неочекувано откритие.

Д-р. Димитрис Стамателос, коавтор на студијата, која чека објавување во списанието Astronomy & Astrophysics Letters, изрази изненадување од откритието. Бевме многу изненадени што испадна дека се  сфероиди, сосема слични на бонбоните Smarties! Секогаш претпоставувавме дека се топчести, рече тој. Нивното истражување всушност го означува првото испитување на 3Д формата на новоформираните планети во симулации.

И Земјата била потенцијално „рамна“

Спротивно на општо прифатената претпоставка дека протопланетите првично биле сферични, истражувањето сугерира дека овие рани формации биле сплеснати за околу 90 проценти. Протопланетарната фаза, која трае од 1 до 5 милиони години, сочинува мал дел од целото постоење на планетата, а Земјата потенцијално имала рамна фаза во нејзината рана историја.

Двете преовладувачки теории за формирање на протопланети се теоријата за „акреција на јадрото“, која го нагласува постепениот раст и теоријата за „нестабилност на дискот“, која предлага брзо формирање од ротирачки гасовит диск. Со симулирање на второто, научниците открија дека протопланетите отстапуваат од сферичните форми поради нивното формирање внатре во диск што се врти, слично на готвач кој врти тесто за пица.

Можна потврда преку телескопот Џејмс Веб?

И покрај предизвиците на бараниот компјутерски модел, студијата предвидува дека забележаното срамнување на протопланетите би можело да обезбеди клучни докази за поддршка на теоријата за нестабилност на дискот. Иако набљудувањата на протопланетите се ретки, научниците веруваат дека напредокот, особено преку телескопите како вселенскиот телескоп Џејмс Веб, ќе понуди можности да се потврдат нивните предвидувања и да се усовршат компјутерските модели во тековните истражувања.

Поддржете ја нашата работа: