Како ја загубивме опашката? Случај стар 25 милиони години

Пред околу 25 милиони години, нашите предци ги загубиле опашките. Сега, генетичарите можеби ја открија точната мутација што спречува да ни растат опашки. Ако се во право, тогаш треба да се знае дека тој феномен се случил одеднаш, а не постепено, како што претходно се мислеше.

Бо Кси, генетичар, вели дека уште како дете се прашувал зошто луѓето немаат опашки како животните.

„Ова прашање ми беше во глава кога бев мал“, вели тој. „Се прашував – каде ми е опашката?“.

Кси неодамна ја повредил кокцигеалната коска во сообраќајна несреќа – мал дел од коската на дното на ‘рбетот што го претставува остатокот од опашката кај цицачите.

„Беше навистина болно“, вели тој. „Но, тоа ме врати на прашањето што ме мачеше како момче“.

Генетска мутација што довела до губење на опашката

Ова го навело да ја испита генетската основа за губење на опашката. Сите мутации кои влијаеле врз тоа би требало да бидат присутни кај човеколиките мајмуни, но не и кај другите видови мајмуни. Затоа, тој и неговите колеги споредиле 31 верзија на гени на мајмуни и други видови мајмуни, вклучувајќи ги и оние што влијаат на развојот на опашката.

Тие не нашле ништо во кодираната секвенца на ДНК.

Затоа ја испитувале таканаречената несакана ДНК, која исто така е внатре во генот. Биолошката функција на голем дел од несакана или некодирана ДНК првично беше непозната, така што овие делови беа наречени несакана ДНК или „генетско ѓубре“.

Кси открил дека кај предците на мајмуните, во генот на опашката наречен TBKST, постои елемент „Алу“. Алуминиумските елементи кои се генетски паразити кои се копираат и лепат низ геномот. „Имаме милион Алу елементи кои се држат до нашиот геном“, вели Јанај, колега на Кси, која работела на истражувањето.

Алуминиумските елементи овозможуваат две клетки, кои пренесуваат информации, да се држат заедно. Тоа е како да вметнуваме нови страници во наставна книга, што дополнително предизвикува да се изгубат некои информации што треба да се пренесат. Истото е и со елементите и клетките на Алу. Кога елементот Алу е залепен за еден, постои можност тој да не ги пренесе сите информации понатаму.

Ова значи дека дел од протеинот TBKST понекогаш недостасувал.

Тимот направил неколку експерименти за да го докаже тоа. На пример, тие покажале дека кога глувците со оваа мутација произведуваат мешавина од TBKST протеин и дел што недостасува обично води до целосно губење на опашката.

“Важно е да знаете дека нешто може да се изгуби одеднаш и не треба да се занимавате со мали промени што траеле милиони години”, вели Керол Вард од Универзитетот во Мисури.

Она што откритието не ни го открива е – зошто нашите предци ги загубиле опашките? Зошто еволуцијата ја избрала оваа конкретна мутација.

Поддржете ја нашата работа: