Легендата за познатиот прашки астрономски часовник, најстариот кој сè уште функционира

Часовникот, поставен во далечната 1410 година, е третиот најстар астрономски часовник во светот и најстариот сè уште функционира. Уште кога е направен, Праѓаните и денес шират легенди за него…

СПОРЕД ТЕМНА ПРИКАЗНА од петнаесеттиот век, часовникот во Прага го направил исклучителен часовничар по име Микулаш (Никола) од градот Кадања, чија вештина му донела голема репутација, па многу градови сакале голем астрономски часовник да ги краси нивните плоштади.

Микулаш одбивал да го покаже планот за изработка на неговото ремек дело, но гласините за неговата популарност стигнале до пратениците од Прага. Плашејќи се дека Микулаш може да изгради поголем, подобар и поубав часовник за друг град, тие го ослепеле брилијантниот часовничар со усвитено железо, за да се уверат дека Прашкиот астрономски часовник ќе остане единствениот од ваков вид во светот.

Несреќнот часовничар ја подготвувал својата одмазда: со еден од своите ученици се упатил кон Астрономскиот часовник и се обидел да го уништи неговиот механизам. Наводно, тој успеал во тоа: легендата понатаму вели дека тој не работел повеќе од еден век.

Иако се работи за легенда забележана од Алоиз Јирашек, оваа приказна секогаш се споменува кога се зборува за историјата на извонредниот астрономски часовник. Часовникот е модифициран, уништуван и поправен многу пати откако е направен.

Астрономскиот часовник во Прага е најпознатиот астрономски часовник во светот и се состои од четири подвижни автомати, како и ротирачки статуи на 12-те апостоли. Часовникот покажува вавилонско време, старо чешко време, германско време и сидерално време. Ги прикажува и фазите на Месечината и Сонцето и нивното патување низ соѕвездијата на Зодијакот.

Календарот се наоѓа веднаш под часовникот и ги прикажува денот во месецот, денот во неделата, празниците и алегориските слики од тековниот месец, како и знаците на Зодијакот. Позадината ја симболизира Земјата и погледот на ноќното небо: синиот круг во центарот е симбол на Земјата, горниот син круг е дел од небото веднаш над хоризонтот, додека црвените и црните делови го претставуваат небото. далеку над хоризонтот. Во текот на денот, еден од ротирачките кругови – оној што го симболизира Сонцето – стои пред парчето на сина позадина, а во текот на ноќта е на црна позадина.

Легендата за необичната судбина на Микулаш од Кадања не е единствената што секогаш се споменува кога се зборува за историјата на овој чудесен механизам.

Долго време се верувало дека жителите на Прага ќе страдаат ако го занемарат астрономскиот часовник, дека фигурата на скелет ќе потврди со климање со главата дека доаѓаат тешки времиња за Чесите и дека единствениот спас е момче кое ќе се роди на Нова Година, кој ќе го оттргне злото…

Има и такви легенди кои го гледаат скелетот на часовникот не како зол дух, туку како надеж, поради старата приказна за осудениот витез кој бил помилуван откако скелетот го ослободил врапчето од неговите вилици.

Поддржете ја нашата работа: