МОЌТА НА ДОПИРОТ: Зошто на повеќето луѓе им е потребен физички контакт со другите

ЕДНО ПОПЛАДНЕ во септември 2018 година, шест години откако несреќата на индустриската подвижна лента при работа му ги уништи левата подлактица и раката, Брендон Прествуд од Северна Каролина застана пред својата сопруга со толку сложен израз, исполнет со тензично исчекување, што изгледаше како да се прекинува меѓу смеа и солзи. Меѓу групата собрана околу Прествудс, некој правеше необична слика со мобилен телефон: убава жена со долга коса и очила, брадест маж со бел држач од лакот до пети и жица што води од компјутерот, под неговата кошула, до неговото раме.

Односно, токму преку кожата, така што Прествуд – неговото тело, а не протезата – буквално за момент се приклучени на струја. Во серија иновативни експерименти на меѓународен тим од невролози, лекари, психолози и биомедицински инженери, Прествуд им дозволил на хирурзите од Универзитетот Кејс Вестерн Резерв во Кливленд да му го пресечат крајот на левата рака и да закачат мали електрични водови на скратените нерви и мускули. После тоа, секогаш кога Прествуд ќе го извадел покривачот, можело да видат жици што излегуваат од неговата кожа.

Но, она што тимот од Кејс Вестерн Резерв најмногу сакаше да го истражи отиде подалеку од подобреното управување со новите движења. Она за што истражувачите беа навистина заинтересирани – и тоа беше фокусот на нивното истражување, беше искуството на човечкиот допир.

Затоа што таа критична интеракција на кожата, нервите и мозокот е толку прекрасно сложена да се разбере, да се измери и да се реконструира.

Ова не е баш научен опис, но Брендон Прествуд е пример токму за тоа. Во Лабораторијата за реставрација на сензори, додека истражувачите од Case Western Reserve го ставија на тест, резултатите беа охрабрувачки; на пример, кога Прествуд зграпчи блок од пена со својата протетска рака, почувствувал притисок околу пената.

Допирот е фундаментална форма на социјална интеракција, која е основна човечка потреба… Социјалниот допир го смирува примателот на допир за време на стресни настани… Може да го намали активирањето во областите на мозокот поврзани со закани… Може да влијае на активирањето на патеката на стресот во нервниот систем, намалувајќи го нивото на хормоните на стрес. Утврдено е дека го стимулира ослободувањето на окситоцин, невропептид произведен во хипоталамусот… Зголемените нивоа на окситоцин се поврзани со повисоки нивоа на доверба, кооперативно однесување, споделување со странци, поефикасно препознавање на емоциите на другите луѓе и поконструктивен конфликт резолуција.

Се смета дека ние луѓето користеле „тактилна комуникација“, како што тврдат научните трудови, пред да развиеме говор. Веќе е познато дека допирот е првото искуство на фетусот. При раѓањето и во текот на првите месеци од животот, тоа е најкритичното и целосно развиено чувство на доенчето – начинот на кој бебињата почнуваат да го истражуваат светот, да развиваат самодоверба, да откриваат каде почнуваат нивните тела и многу повеќе.

Во основа, едно од највлијателните и највознемирувачките студии во психологијата на допирот користело бебиња, иако во овој случај тоа биле лабораториски мајмуни. Кон крајот на 1950-тите, тим предводен од психологот Хари Харлоу од Универзитетот во Висконсин зеде новородени макаки резус од нивните мајки и ги изолираше во кафези со два сурогати кои наликуваа на мајмуни по нивните главни карактеристики, едниот направен од гола жица, а другиот покриен со мека фротир. Секогаш кога научниците ги исплашувале со застрашувачко механичко чудовиште што тресе глава – тие брзале кон понежните вештачки мајки, држејќи ја средината на ткаенината во стисок што најдобро може да се опише како очајна прегратка.

Има едно старо видео од Харлоу и мајмунот на интернет, а застрашувачки е да се гледа: Харлоу во аголот мирно му раскажува на посматрач додека осаменото младенче во кафез се држи за платно.

Но, тој психолог имаше што да каже, нешто што беше еретички во тоа време. Влијателните западни власти за воспитување деца од тоа време ги научија родителите да не ги допираат децата повеќе од апсолутно неопходно – дека галењето и бакнувањето доенчиња и мали деца треба да се сметаат за застарена форма на прекумерна заштита. (тврделе дека детето ќе стане размазено и зависно; а освен тоа, не било хигиенски).

Експериментите на Харлоу со мајмуни се етички одвратни за современите чувствителности, но тие се, меѓу другото, причината поради која сега знаеме колку тие власти биле во заблуда. На малите макаки, ​​наши блиски еволуциски роднини, им беше потребна „удобност за контакт“, како што ја нарекол Харлоу, толку многу што одбиле постојан извор на храна за нежен допир.

Студиите од Харлоу ги умножија доказите за моќта и хемиските процеси на удобноста на контактот. На пример, научниците кои работат со лабораториски стаорци откриле дека нежното допирање и галење стаорци може да ја подобри нивната способност за учење и справување со стресот. А, вистинскиот контакт кожа на кожа води до конкретни, мерливи подобрувања во здравјето на човечките бебиња: смирен пулс, т отпорност на инфекции. Инкубаторите за предвремено родени деца се дизајнирани да ги држат предвремено родените бебиња и другите бебиња со мала тежина во заштитна, стерилна изолација, но некои болници денес исто така се грижат за овие бебиња според протоколот соодветно наречен „грижа за мајката кенгур“ – со ставање на новороденчињата на градите на мајката, што е можно поскоро по раѓањето.

Луѓето се завиткани во „неверојатно сложен лист покриен со сензори“. Тоа е кожата, нашиот најголем орган. Неговите слоеви содржат стотици илјади рецепторни клетки, нерамномерно распоредени по површината на телото, специјализирани за различни задачи. Некои од нив испраќаат сигнали до мозокот за температурата или штетните пореметувања кои ги доживуваме како болка. Некои се чини дека се специјализирани за смирување. Неврологот Френсис МекГлон е дел од меѓународната група научници кои ги проучуваат рецепторите, кои се најгусти во влакнестата кожа на рацете и грбот, и кои создаваат пријатна сензација кога кожата што ги содржи е милувана или нежно допирана.

Сепак, други рецептори испраќаат информативни детали до мозокот кои постојано ни помагаат да разбереме што допираме, правиме и користиме. Тие се нарекуваат механорецептори: еволутивно соодветни, нивната густина е особено висока на кожата на јаготките и рацете.

Идентификувани се четири варијанти на тие рецептори за допир, секоја со своја супспецијализација; на пример, механорецепторите за чувствување вибрации во полн замав испраќаа сигнали додека вашите прсти се движеа над текстурите на хартијата и ткаенината. Нервите ги испраќаат овие сигнали од кожата до мозокот, кој веднаш подредува и препознава: мазно, рапаво, нежно, круто…

Се разбира, ништо од ова не се случува само за себе. Контекстот – мириси, звуци, сеќавања, моментални околности – влијае на сè. „Знам дека тоа е кадифен бидејќи одамна научив што е кадифен на допир. Затоа допирот на нечија рака може да даде согласност во еден контекст, а да одбие во друг. „Нашата севкупна перцепција е изградена на животно искуство“, вели Дастин Тејлор, биомедицински инженер на Универзитетот Кејс Вестерн Резерв. „Системот со кој работиме“ – тој мисли на интеракцијата на рецепторите, нервите и мозокот – „секогаш ги апсорбира информациите, ги сортира, ги поврзува, ги поврзува и создава нашето „јас“. Тоа нема почеток и крај“.

Тејлор води мултидисциплинарен тим кој работи со Брендон Прествуд и осум други пациенти, од кои сите – поради ампутација или, во еден случај, парализа – ја изгубиле природната способност да почувствуваат допир на барем еден екстремитет. Разговорот со Тејлор се движи од метафизика до простодушно задоволство.

Спојот на невронауката и инженерството има долга историја. На пример, во текот на 1960-тите и 1970-тите научниците почнаа успешно да ги активираат мускулите на парализираните луѓе користејќи електрична стимулација и електроди хируршки вградени или прикачени на кожата. Сопругата на Тејлор, Џојс, е пензиониран физиотерапевт, а нејзината работа со пациенти по ампутација го привлече неговото внимание на компаративниот невроинженерски предизвик на 21-от век: Што е со допирот? Со толку многу воени ветерани кои страдаат од повреди поврзани со бомби, Одделот за ветерани и одбрана на САД богато финансираа истражувања за протетика. Во потрагата по „речиси-природен“, термин што истражувачите понекогаш го користат додека инкорпорираат нова технологија во нови типови на вештачки екстремитети, дали можат да направат тие екстремитети да се чувствуваат речиси природно? Дали протезата со вградени сензори и вградени електроди може да му овозможи на лицето кое изгубило екстремитет да почувствува допир преку уредот како да е дел од телото?

Одговорот, врз основа на тестовите во Case Western Reserve и неколку други истражувачки центри, е да.

Секој центар спроведува експерименти со своја комбинација на импланти и протези. Човек кој ја изгубил целата подлактица – има отсечени нерви во делот што останал. Тие нерви сè уште можат да испратат сигнали кои мозокот ги перцепира дека доаѓаат од отсутен екстремитет; ова може да биде една од причините за фантомска болка во екстремитетите.

Значи, трикот е да го вратите сигналот. Сензорите вградени во овие експериментални протези можат да го претворат контактот со површината во електрични сигнали – на пример, кога протетски прст допира маса. Ова испраќа податоци до компјутерот, кој ги одредува нервите кои треба да се стимулираат за мозокот да доживее допир на соодветно место. Компјутерот испраќа импулси преку вградените жици до електродата, која го стимулира споменатиот нерв и испраќа биолошки електрични импулси до нервите. И така, сензорните информации, идеално вистински информации, одат во мозокот.

Кога функционира правилно, сето ова треба да се случи речиси истовремено од перспектива на мозокот, како нервната сигнализација со која сме родени.

ТОА ВОДИ до Вероника Сантос и нејзината лабораторија во Лос Анџелес полна со роботи. „Биомехатроника“ во суштина значи, како што звучи, мешање на биолошката и медицинската наука, а Сантос е специјализиран за развој на сензори за роботски раце. Голем дел од нејзината работа е насочена кон тоа роботите да бидат покорисни за медицински цели и на места опасни за луѓето, како што е длабокото море. Но, пред три години, таа започна да соработува со Тејлор на серија експерименти.

Инженерскиот термин „haptics“, од грчкиот haptikós, што се однесува на сетилото за допир. Целата технологија наменета за активирање на сетилото за допир е хептична – на пример, оние пејџери за ресторани што ви зујат во рака кога вашата нарачка е подготвена. Сега можете да купите ракавици за виртуелна реалност кои се носат со очила за виртуелна реалност и се дизајнирани да направат вашите прсти и дланки да чувствуваат нешто како контакт додека вашите виртуелни раце допираат виртуелни објекти. (Гледате ѕид во виртуелна просторија кој ги покажува вашите очила; кревањето рака ја става вашата виртуелна рака до ѕидот, а силата во ракавиците се турка назад за да создаде илузија дека не можете да ја пробиете. Или вашите виртуелни прсти се допираат виртуелен трактор на виртуелно поле и вашите вистински прсти го чувствуваат брмчењето на моторот.) Гејмерите моментално се најголемиот пазар за потрошувачи за такви ракавици, а тие исто така се користат за да направат уредите за обука за виртуелна реалност како што се симулаторите за летање да изгледаат пореално.

Сепак, во споредба со симфонијата на природниот човечки допир, технологијата има да помине уште долг пат.

Поддржете ја нашата работа: