НАСА ги одложи повратните мисии на Месечината: „Не е она што го очекувавме“

pixabay

НАСА го смени распоредот за лунарните мисии. Летот на мисијата Артемида II, кој сега е закажан за септември 2025 година и мисијата Артемис III, чија цел е слетување на астронаутите на Месечината, е закажан најрано за 2026 година. Одлуката за одложување се заснова на давање приоритет на безбедноста на екипажот и овозможување на темелно тестирање на компонентите на леталото, како што беше наведено на прес-конференцијата на НАСА на 9 јануари, пишува „New Scientist“.

Вонреден администратор на НАСА, Џим Фри, го направи приоритет на астронаутот и безбедноста на мисијата.

„Сакам да истакнам дека безбедноста е наш приоритет… И додека се подготвуваме да ги испратиме нашите пријатели и колеги на оваа мисија, ние сме посветени да го направиме лансирањето што е можно побезбедно“, рече Фри.

На доцнењето влијаеја неочекуваните резултати од тестот, како што е топлинскиот штит на вселенското летало Орион, наменето за мисиите Артемис, покажувајќи повеќе јагленисување од очекуваното.

„Топлинскиот штит е направен од аблативен материјал и би требало да се излупи, но тоа не е она што го очекувавме, бидејќи дел од тој јагленисан материјал е ослободен од леталото“, објасни Амит Кшатрија, претставник на НАСА.

НАСА активно ги истражува проблемите, вклучително и дефекти на вентилите кои влијаат на системите за одржување на животот и потенцијалните проблеми со прекинувачките и безбедносните системи на ракетата.

„Знаеме како да го поправиме, само треба да се погрижиме да одвоиме време да го направиме тоа според стандардот на изработка што го очекуваме од вселенското летало со екипаж“, уверува Кшатрија.

И покрај неуспесите, НАСА останува цврста во својата посветеност да лансира само кога е целосно подготвена, со акцент на темелни проценки и почитување на безбедносните стандарди. Ревидираната временска рамка овозможува овие прашања да се решат и коригираат за да се обезбеди успешна и безбедна мисија кога ќе дојде време.

Извор: New Scientist

Поддржете ја нашата работа: