НОВА СТУДИЈА, Т-клетки од обична настинка може да обезбедат заштита од Ковид-19

Високи нивоа на Т-клетки создадени по обична настинка предизвикана од вирус од фамилијата коронавируси, може да обезбедат заштита и од вирусот САРС КоВ-2, покажа студијата на Империал колеџ во Лондон објавена денеска.

Имунитетот против Ковид-19 е сложена слика и додека постојат докази за намалување на нивото на антитела шест месеци по вакцинацијата, се верува дека и Т-клетките играат витална улога во обезбедувањето заштита.

Студијата, која започна во септември 2020 година, ги разгледа нивоата на вкрстено-реактивни Т-клетки генерирани од претходни обични настинки во 52 контакти во домаќинството со позитивни случаи на Ковид-19 кратко време по изложувањето, за да се види дали тие продолжиле да развиваат инфекција.

Откри дека 26-те кои не развиле инфекција имале значително повисоки нивоа на тие Т-клетки од луѓето кои се заразиле. Студијата не предвидува колку долго ќе трае заштитата од Т-клетките.

„Откривме дека високите нивоа на веќе постоечки Т-клетки, создадени од телото по  инфекција со други човечки коронавируси, како обичната настинка, можат да заштитат од инфекција со САРС-КоВ-2“, вели авторот на студијата, д-р Рија Кунду.

Авторите на студијата, објавена во Nature Communications, рекоа дека внатрешните протеини на вирусот САРС-КоВ-2 кои се насочени од Т-клетките би можеле да понудат алтернативна цел за производителите на вакцини.

Актуелните вакцини „Ковид-19“ го таргетираат протеинот „спајк“, кој редовно мутира, создавајќи варијанти како што е Омикрон кои ја намалуваат ефикасноста на вакцините против симптоматска инфекција.

„Спротивно на тоа, внатрешните протеини насочени од заштитните Т-клетки што ги идентификувавме мутираат многу помалку“, рече професорот Аџит Лалвани, коавтор на студијата.

„Следствено, тие се високо зачувани помеѓу различните варијанти на SARS-CoV-2, вклучувајќи го и Omicron. Новите вакцини кои ги вклучуваат овие конзервирани, внатрешни протеини, би предизвикале пошироко заштитни реакции на Т-клетките кои треба да заштитат од сегашните и идните варијанти на САРС-КоВ-2“, се додава во студијата.

Поддржете ја нашата работа: