Откриено моќно оружје против супербактериите – Вирус кој ги убива додека „спијат“

pixabay

По шест години истражување, научниците од Универзитетот во Базел и ЕТХ Цирих во Швајцарија идентификуваа потенцијално револуционерно оружје во борбата против супербактериите: вируси кои можат да ги таргетираат и елиминираат „заспаните“ бактерии.

Бактериите влегуваат во заштитена состојба за време на недостаток на хранливи материи или стрес, заштитувајќи се од надворешни закани како што се вируси и антибиотици. И покрај бројните обиди, пронаоѓањето на бактериофаг што може да ги нападне додека се во таква состојба, досега беше безуспешно за научниците.

Микробиологот Александар Хармс верувал во постоењето на такви бактериофаги.

„Со оглед на огромниот број на бактериофаги, секогаш бев убеден дека еволуцијата мора да произведе некои што би можеле да се пробијат во заспаните бактерии“, објасни тој.

Хармс и неговиот тим открија нов бактериофаг наречен Парид на распаднат растителен материјал на швајцарски гробишта. Парид покажа ефикасност против вообичаената бактерија Pseudomonas aeruginosa, позната по тоа што предизвикува тешки респираторни заболувања, особено во болнички услови. Комбинацијата на Paridea со антибиотик меропенем резултираше со извонредна 99 проценти елиминација на P. aeruginosa во лабораториските тестови. Комбинацијата, исто така, се покажа како ефикасна во експериментите со глувци, нагласувајќи го нејзиното потенцијално клиничко значење. Студија поврзана со откритието е објавена во списанието Nature Communications.

„Ова покажува дека нашето откритие не е само лабораториски артефакт, туку може да биде и клинички релевантно“, истакнува микробиологот Енеа Мафеи.

Синергијата помеѓу фагот и антибиотиците сугерира ветувачка стратегија за борба против бактериите отпорни на лекови, особено кога тие се во заштитна мирна состојба.

Иако точниот механизам на дејство не е целосно разбран, се чини дека Парид може да користи молекуларен клуч за да го измами P. aeruginosa, отклучувајќи ја неговата спора и дозволувајќи му на антибиотикот да делува. Како што ескалира бактериската отпорност на постоечките лекови, користењето вируси за борба против бактериите дури и во нивната спорулирана состојба претставува значителен напредок во борбата против таа отпорност.

Сепак и покрај потенцијалот, Хармс останува претпазлив.

„Само што почнуваме. Единствено што знаеме со сигурност е дека не знаеме речиси ништо“, вели тој.

Новото истражување, кое открива вирус ефикасен против „заспаните“ супербактерии, отвора нови патишта во борбата против отпорноста на лекови од супербактериите.

Поддржете ја нашата работа: