Откриен првиот организам кој се храни со вируси: Како тоа може да влијае на нивната еволуција?

Вид планктони кој живее во слатководните води ширум светот е, според научниците, првиот познат организам кој преживува хранејќи се само со вируси.

Повеќето претходни истражувања обезбедија скудни докази за поддршка на хипотезата дека водните организми јадат вируси, но тимот предводен од Џон Делонг од Универзитетот во Небраска-Линколн вели дека сега е безбедно да се каже дека тие можат да бидат храна исто како и секој друг предатор.

„Тие се составени од навистина квалитетни супстанци – нуклеински киселини, многу азот и фосфор. Значи, многу организми може да ги посакаат како храна“, објасни Делонг.

Што се случува кога ќе помешате вируси и планктони во неколку капки вода?

За целите на студијата, д-р Делонг и неговиот тим собрале примероци вода од езерото, од кои потоа биле „извадени“ неколку капки и во кои бил додаден „голем дел“ од Хлоровирус. Гледајќи под микроскоп, тие сфатиле дека едноклеточниот организам Halteria не само што го конзумирал додадениот вирус, туку и дека вирусот го стимулира неговиот раст и ја зголемил популацијата за околу 15 пати.

„Нашите резултати сугерираат дека опстојувањето на вирусот не зависи само од факторите на околината, туку и од исхраната на предаторот“, напишаа научниците во студијата. И заклучи дека е веројатно исхраната да врши селективен притисок и да влијае на еволуцијата на одредени вирусни фенотипови, така што тие ефективно се вмешани во домаќинот.

Поддржете ја нашата работа: