Стоењето и спиењето се подобри за здравјето на срцето од седењето, покажува истражување

Дури и активности како стоењето и спиењето се подобри од седењето, покажува ново истражување

Заменувањето на седењето со неколку минути умерено вежбање дневно може да го подобри здравјето на вашето срце, покажува истражувањето објавено во „Јуропијан харт журнал“.

– Познато е дека физичката активност е добра за здравјето на срцето. Нашето истражување додава уникатна перспектива за 24-часовниот ден и дава нови сознанија за хиерархијата на секојдневните однесувања – вели д-р Џо Блоџет, прв автор на истражувањето и научен соработник на Институтот за спорт на Универзитетскиот колеџ во Лондон

Истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон и Универзитетот во Сиднеј анализирале податоци од шест студии на повеќе од 15.000 учесници од пет земји. Учесниците носеле уред за мерење на активноста во текот на денот.

Умерената до енергична активност дава најмногу придобивки за здравјето на срцето, со забележлив ефект дури и по пет минути.

Ова беше проследено со активност со полесен интензитет, а потоа со стоење и спиење во споредба со седењето. Меѓутоа, колку беше помал интензитетот на активноста, толку подолго време беше потребно за таа да има корист.

Постојат јасни придобивки од заменувањето на седењето со спиење за индексот на телесна маса и обемот на половината, но незначителни ефекти врз холестеролот, триглицеридите или нивото на гликоза во крвта.

Поголемиот дел од времето поминато во седење е поврзан со повисок индекс на телесна маса.

– Нашето истражување нагласува дека заменувањето на седењето со која било друга активност може да биде корисно. Активноста со повисок интензитет, како трчање или возење велосипед, е оптимална, но ако тоа не е можно, сепак може да има одредени придобивки кога седечкото однесување ќе се замени со полесни активности како пешачење, движење, стоење, па дури и спиење – вели Блоџет.

Луѓето што беа најмалку активни имаа најголема корист од менувањето на нивното однесување.

– Веќе знаеме дека вежбањето може да има вистински придобивки за вашето кардиоваскуларно здравје и ова охрабрувачко истражување покажува дека малите приспособувања на вашата дневна рутина би можеле да ги намалат шансите за срцев или мозочен удар – вели Џејмс Лајпер, вонреден медицински директор во Британската фондација за срце, која го финансира истражувањето.

Светската здравствена организација (СЗО) во моментов препорачува најмалку 150 минути неделно активност со умерен интензитет или најмалку 75 минути неделно активност со силен интензитет.

Кардиоваскуларните болести, како што се срцевите заболувања и мозочниот удар, моментално се водечка причина за смрт во светот, што резултира со околу 17,9 милиони смртни случаи годишно.

Ризик-фактори се и нездрава исхрана, физичка неактивност, пушење и употреба на алкохол, според СЗО.

Извор: Euronews.com

Поддржете ја нашата работа: