ТЕМПЕРАТУРИТЕ СЕ ВИСОКИ: Ако имате здравствени проблеми, разладете го телото и следете два клучни чекори

РАЗЛАДЕТЕ ГО ДОМОТ

Обидете се да го изладите просторот во кој живеете. Измерете ја собната температура помеѓу 8 и 10 часот, во 13 часот и навечер по 22 часот. Идеално би било температурата во просторијата да се одржува под 32 ° C во текот на денот и под 24 ° C во текот на ноќта. Ова е особено важно за децата или ако сте лице на возраст над 60 години или ако имате хронични здравствени проблеми.

Користете поладен ноќен воздух за да го разладите вашиот дом. Отворете ги сите прозорци или ролетни во текот на ноќта и раните утрински часови кога надворешната температура е пониска (ако е можно).

Намалете ја количината на топол воздух во станот или куќата. Во текот на денот затворете ги прозорците и ролетните (ако ги имате), особено оние што се свртени кон сонцето. Исклучете ги сите вештачки светла и колку што е можно повеќе електрични апарати.

Поставете ролетни, завеси, драперии, тенди на прозорците на кои излегува утринското или попладневното сонце.

Закачете влажни крпи за да го изладите воздухот во просторијата. Но, не заборавајте дека ова ја зголемува влажноста.

Ако имате клима уред, затворете ги вратите и прозорците за да не трошите повеќе енергија отколку што е потребно.

Електричните вентилатори можат да обезбедат олеснување и освежување, но ако температурата е над 35 ° C нема да спречи болести поврзани со вискоите температури. Важно е да пиете доволно течности, но не нагло.

ИЗБЕГНУВАЈТЕ ЖЕШТИНИ

Засолнете се во најстудената просторија на вашиот стан/куќа, особено навечер.

 • Ако не можете да го одржувате вашиот стан/куќа ладен, поминете два до три часа дневно на ладно место (на пр. јавна зграда што е разладена).
 • Избегнувајте излегување во најтоплиот дел од денот.
 • Избегнувајте напорна физичка работа. Ако треба да работите напорно, направете го тоа во најстудениот период од денот, кој обично е наутро помеѓу 4 и 7 часот.
 • Побарајте сенка.
 • Не оставајте ги децата или миленичињата во паркирано возило.
 • Редовно користете креми со заштитен фактор од штетното УВ зрачење. Особено треба да се внимава со доенчињата и малите деца. За нив треба да се користат заштитни креми со највисок фактор.
 • Прилагодете ја вашата изложеност на сончевото УВ зрачење земајќи ги предвид дневните промени во вредностите на УВ индексот.

РАЗЛАДЕТЕ ГО ТЕЛОТО И ПИЈТЕ ДОВОЛНО ТЕЧНОСТИ

 • Избегнувајте престој на сонце помеѓу 10 и 17 часот, особено деца, трудници, постари лица и срцеви пациенти и пациенти со дијабетес;
 • Туширајте се или капете се во млака вода. Друга опција е да се завиткате во ладни влажни крпи, да се изладите со влажен сунѓер, бањи за нозе итн.
 • Носете лесна, широка и светла облека од природни материјали. Ако одите надвор, ставете капа или капа со широк обод и очила за сонце.
 • Користете лесни постелнини, чаршафи, по можност без перници за да избегнете акумулација на топлина.
 • Пијте доволно течности
 • Избегнувајте алкохол и пијалоци со премногу кофеин и шеќер.
 • Почесто јадете мали оброци. Избегнувајте храна богата со протеини.

Доколку имате здравствени проблеми

 1. Чувајте ги лековите на температура под 25 ° C или во фрижидер (видете го упатството за чување на лекот).
 2. Побарајте лекарски совет ако имате хронично заболување или земате повеќе лекови.
Поддржете ја нашата работа: