Утре ќе се случи најдолгото затемнување на Месечината во последните 500 години

Врвот на делумното затемнување ќе се случи утре рано изутрина, кога 97 отсто од Месечината ќе биде затемнета од сенката на Земјата.

Најдолгото затемнување на Месечината во последните 500 години ќе се случи во првите часови на 19 ноември и ќе трае неколку часа.

Врвот на делумното затемнување на Месечината ќе биде во раните утрински часови, кога 97 отсто од нашиот сателит ќе биде покриен со Земјината сенка.

Претходното најдолго затемнување на Месечината се случи во 2018 година и траеше нешто помалку од два часа, додека затемнувањето во петок ќе трае неколку часа, пишува РТ.

Затемнувањето ќе биде видливо од сите земји на САД, Канада, Мексико, како и од делови од Јужна Америка, Полинезија, Австралија и Кина, соопшти НАСА. Затемнувањето ќе биде целосно или делумно видливо од северните делови на Европа, а нешто пократко од западните делови на нашиот континент.

За време на затемнувањето, Месечината ќе биде на најоддалечената точка од Земјата, што ќе ја забави нејзината орбита, така што затемнувањето ќе трае долго, бидејќи ќе треба многу време да излезе од Земјината сенка.

Затемнувањето на Месечината, за разлика од затемнувањето на Сонцето, може да се набљудува без посебна заштита на очите.

Следното затемнување на Месечината е најавено за мај 2022 година.

Поддржете ја нашата работа: