Шест месеци научниците го напојувале компјутерот со помош на алги

Инженерите од Универзитетот во Кембриџ го напојувале микропроцесорот повеќе од шест месеци користејќи исклучиво енергија добиена од сино-зелени бактерии, односно алги. Методот може да се користи во иднина за напојување на голем број електрични уреди.

„Интернетот, всушност, бара зголемени количини на енергија и мислиме дека таа ќе треба да доаѓа од системите што ја создаваат, наместо од класичните батерии“, вели биохемичарот Кристофер Хау.

Ние користиме интернет за да твитаме, споделуваме фотографии на Instagram и видеа на Tik-Tok, а меѓусебната поврзаност на голем број згради, возила и згради со вградена технологија, паметни уреди и друга електроника што ја користиме во секојдневниот живот бара повеќе и повеќе енергија.

Во некои случаи, таквите уреди работат подалеку од електричната мрежа или на оддалечени места каде што не е лесно да се има доволно стабилен извор на батерија.

Фотоволтаичните соларни ќелии се очигледно решение за вакви случаи, но што ќе направите ако ви треба енергија преку ноќ. Ќе мора да користите батерија, која не само што додава тежина, туку и ги зголемува трошоците и е потенцијално токсична.

Затоа научниците создадоа жив извор на енергија кој користи метан и прави многу поедноставна енергетска клетка која не слабее во зависност од времето од денот.

Алгите би можеле да бидат решение кое би делувало како соларна ќелија и жива батерија.

Научниците веќе го истражуваат потенцијалот на сино-зелените бактерии да напојуваат поголеми системи.

„Нашиот фотосинтетички уред не работи како батерија бидејќи постојано ја користи светлината како извор на енергија“, вели Хау.

Поддржете ја нашата работа: