3 000 години стари бубачки од гробниците на фараоните

Мумимите не се единствените тела што се зачувани во гробовите на античкиот Египет.

Лебарки биле откриени во  внатрешноста на обредниот леб што е собран на почетокот на 1 800-тите години , најверојтно од гроб во некрополата на античка Теба.

Овие гробови биле ладни , екстремно суви и запечатени во однос на надворешната средина.

„Ова во голема мера ги успорило природните микробиолошки активности и распаѓањето.Ваквите услови овозможиле да биде зачувано сѐ , од дрвениот ковчегот до обредниот  леб – заедно со бубачките“– вели Каролина Картрајт од Британскиот музеј во Лондон.

Бубачките заедно со лебот биле закопани пред околу 3 000 до 3 500 години.Во гробовите во антички Египет  лебот , заедно со друга храна , како овошје и колачи бил ставан со симболичка понуда за починатиот , да се храни во задгробниот живот.

Картрајт и нејзиниот колега Џон Тајлор  направиле скенирање со електронски микроскоп  на повеќе од 20 обредни леба , со цел да  откријат од какви состојките  биле направени , при што биле откриени и бубачките.

Некои од лебовите биле направени од состојки кои денес не се јадат , како плева и слама.Некои биле од  јачмен или пченица , а некои содржеле и овошје.

Лебарките што се гледаат на сликата  се со големина од 2 до 3 милиметри , но во лебот биле пронајдени и друг вид бубачки како и ларви од двата вида.

lebarka3000

Поддржете ја нашата работа: