500 пати посилни од оние во Хирошима и Нагасаки: 10 најмоќни нуклеарни експлозии во историјата

Атомските бомби ги опустошија Хирошима и Нагасаки, но нивната сила беше само мал дел од разорната моќ на најмоќните нуклеарни експлозии во историјата.

Од Втората светска војна, кога беа фрлени првите атомски бомби врз Нагасаки и Хирошима во 1945 година, над 2.000 нуклеарни тестови се спроведени ширум светот. За 20 години, САД и тогашниот Советски Сојуз тестираа нуклеарно оружје, чии експлозии беа најмалку 500 пати посилни.

ПОЧЕТОК НА ИСТОРИЈАТА НА НУКЛЕАРНИ ЕКСПЛОЗИИ

Американскиот „Тринити тест“ од 1945 година, првата нуклеарна детонација, ослободи околу 19 килотони експлозивна енергија. Експлозијата веднаш ја уништи зградата од која стигна и го претвори околниот песок во зелено стакло, пред да испрати силен топлотен бран низ пустината.

Како што ескалираше Студената војна во годините по Втората светска војна, Соединетите Држави и Советскиот Сојуз тестираа бомби кои беа најмалку 500 пати поголеми и помоќни од оригиналните експлозии.

АНАТОМИЈА НА НУКЛЕАРНА ЕКСПЛОЗИЈА

По експлозијата, нуклеарните бомби создаваат огромни огнени топки, кои испуштаат заслепувачка светлина и блескав топлотен бран. Огнената топка буквално го голта околниот воздух, станувајќи се поголема додека се крева како балон со топол воздух.

Како што огнената топка и загреаниот воздух се креваат, потиснати и сплескани од погустиот воздух високо во атмосферата, тие ја создаваат таканаречената печурка. Во подножјето на облаците, огнена топка физички уништува се околу себе со емитување ударен бран кој патува илјадници километри на час.

Со текот на времето, облакот од печурки се распрснува. Сепак, зад себе остава радиоактивен отпад во форма на нуклеарни честички, отпадоци, прав и пепел, предизвикувајќи трајно оштетување на локалната средина. Бидејќи честичките се лесни, глобалните ветрови често ги дуваат мошне подалеку од местото на детонација.

Со сите податоци што ги имаме на ум, да погледнеме кои 10 нуклеарни експлозии биле најсилни досега.

10. Ајви Мајк (1952)

Во 1952 година, САД ја детонираа „Мајка“, првата хидрогенска бомба, како дел од операцијата Ајви. Водородните бомби ја засилуваат својата експлозија преку нуклеарна фузија, произведувајќи многу повеќе експлозивна енергија од атомските бомби, кои користат нуклеарна фисија.

Со тежина од околу 63.500 килограми, „Ајви Мајк“ испуштил 10.400 килотони експлозивна енергија, што е еквивалентно на експлозивната моќ од 10,4 милиони тони динамит. Експлозијата беше 700 пати посилна од бомбата фрлена на Хирошима во 1945 година.

9. Касл Ромео (1954)

„Замокот Ромео“ беше дел од „Операцијата замок“, серијата нуклеарни тестови на американската армија, кои беа извршени на Маршалските Острови. На Соединетите Држави им снемало острови за тестирање, што го прави замокот Ромео првиот тест што бил спроведен на отворен океан.

Тестот испуштил 11.000 килотони, а се предвидувало дека ќе ослободи само 4.000 килотони експлозивна енергија. Неговата огнена топка е една од најпознатите иконски слики на нуклеарна експлозија некогаш направена.

8. СОВЕТСКИ # 123 (1961)

„Тест бр. 123“ беше еден од 57-те тестови спроведени од Советскиот Сојуз во 1961 година. Повеќето од овие тестови беа спроведени во архипелагот Нова Земја, кој се наоѓа во северозападна Русија. Бомбата ослободи 12.500 килотони експлозивна енергија, уништувајќи сѐ во радиус од 3,5 километри.

7. КАСЛ ЈЕНКИ (1954)

„Castle Yankee“ беше петтиот тест во „Operation Castle“. Експлозијата го одбележа вториот најмоќен нуклеарен тест во САД.

Испушти 13.500 килотони, а беше планирано да се пуштат 10.000 килотони. Во рок од четири дена од експлозијата, нејзините честички стигнаа до Мексико Сити, 11.400 километри од местото на експлозијата.

6. КАСЛ БРАВО (1954)

„Замокот Браво“, првиот од „Операцијата замок“, случајно беше најмоќната бомба тестирана од САД.

Поради грешка во проектот, експлозивната енергија достигна 15.000 килотони, два и пол пати повеќе од очекуваното. Облакот се искачи 40 километри во височина.

Како резултат на тестот, површина од 11.000 квадратни километри беше контаминирана, а жителите на блиските населби беа изложени на високо ниво на радиоактивни честички. Трагите од експлозијата се пронајдени во Австралија, Индија, Јапонија и Европа.

5, 4, 3. СОВЕТСКИ ТЕСТОВИ # 173, # 174, # 147 (1962)

Во 1962 година, Советскиот Сојуз изврши 78 нуклеарни тестови, од кои три произведоа експлозии кои се рангирани на 5-то, 4-то и 3-то место на оваа листа на најмоќни нуклеарни експлозии досега. Тестовите # 173, # 174 и # 147 ослободија 20.000 килотони експлозивна енергија. Поради апсолутна тајност на овие тестови, не се објавени фотографии или видеа од нив.

2. СОВЕТСКИ ТЕСТ # 219 (1962)

„Тест бр. 219“ беше атмосферски нуклеарен тест, изведен со помош на интерконтинентална балистичка ракета (ИЦБМ), при што бомбата експлодира на надморска височина од 3,8 километри. Тоа беше втората најсилна нуклеарна експлозија во историјата, со моќност од 24.200 килотони и радиус на уништување од 41 километар.

1. АВТОМОБИЛ БОМБА (1961)

Специјален авион бил дизајниран да го носи „Кралот на бомбата“, наречен и „Големиот Џон“, бидејќи бомбата била претешка за конвенционалните авиони. Бомбата била прикачена на огромен падобран за да му даде време на авионот да лета од местото на настанот.

Експлозија од 50.000 килотони уништи напуштено село оддалечено 55 километри и предизвика земјотрес со јачина од 5,25 степени според Рихтеровата скала во околниот регион. Првично беше дизајнирана како бомба од 100.000 килотони, но Советскиот Сојуз сепак го преполови својот потенцијал. Облакот од печурката „Car Bomb“ ја проби стратосферата и достигна висина од над 60 километри, што е шест пати поголема од висината на која летаат патничките авиони.

Поддржете ја нашата работа: