Бебињата учат подобро преку елементот на изненадување

Во истражувањето објавено на 3-ти април во списанието „Science“, когнитивните психолози Ејми Е. Стал и Лиза Фигенсон за прв пат демонстрираат дека бебињата учат нови работи со надградување на веќе вродените информации. Кога нешто го изненадува бебето, односно објектот не се однесува на очекуваниот начин, бебето не само што се фокусира, туку и дознава повеќе информаци.

“За бебињата, светот е неверојатно сложено место исполнето со динамични стимули. Како знаат на што да се фокусираат и да научат повеќе за тоа, а што да игнорираат? Нашите истражувања покажуваат дека бебињата го користат она што веќе го знаат за светот за да  формираат предвидувања. Кога овие предвидувања се погрешни, бебињата го користат тоа како посебна можност за учење“- велат авторите.

Тек на истражувањето

Станува збор за четири експерименти со 11-месечни бебиња, со цел да се утврди дали тие поефикасно учат за објектите кои се спротивни на нивните очекувања. Доколку биле изненадени, се анализирало дали бебињата бараат повеќе информации и објаснување за објектот.

На пример, на една група на бебиња им била покажана топка која се тркала по рампа и на крајот запира до ѕидот. Другата група виделе топка која се тркала по рампата и се чини дека, како со магија, поминува низ ѕидот.

Групата „Изненадување“, односно оние бебиња кои се изненадиле што топката поминала низ ѕидот, значително подобро ги научиле информациите за топката кои им биле дадени потоа. Всушност, не биле забележани знаци на учење кај „предвидливата“ група. Исто така, истражувачите откриле дека бебињата избрале да ја  истражуваат топката што ги надминува нивните очекувања, дури и во однос на останатите нови, разновидни играчки.

Откриено е дека бебињата не само што учат повеќе за изненадувачките објекти, туку сакаат и да ги разберат. На пример, откако виделе како топката поминува низ ѕидот, тие ја тестирале цврстината на топката со удирање на масата.

Но, кога бебињата виделе различен изненадувачки настан, во кој топката лебди во воздухот, тие ја тестирале гравитација на топката со испуштање на подот. Овие резултати покажуваат дека бебињата имаат и тестираат одредени претпоставки за необичното однесување на објектите.

Однесувањата на бебињата не се само рефлексивни одговори на новост, туку одразуваат подлабоки обиди за запознавање на аспектите на светот кои се спротивни од очекуваното. Тие не само што поседуваат основни информации во почетокот од животот, туку и ги користат истите за стекнување на нови.

Поддржете ја нашата работа: