Бели покриви против глобалното затоплување

Научниците од Универзитетот во Сасекс, во својата студија откриле неколку начини на кои градовите можат да се одбранат од глобалното затоплување. Доколку таму, се заменат темните покривите на зградите и тротоарите со бела боја, и се засадат повеќе растителни стебла, температурата може да се намали за 2°.

Студијата е објавена во списанието Nature Climate, и во неа научниците предупредуваат дека градовите ќе сносат големи последици поради глобалното затоплување, бидејќи во нив температурата на воздухот е поголема од селските области или областите покрај море.

До зголемување на температурата на воздухот доаѓа поради тоа што темните површини, како што се бетонот и асфалтот апсорбираат топлина. Топлината пак, не доаѓа само од сонцето, туку ја создаваат и автомобилите. Површините со бела боја имаат спротивен ефект. Тие ја одбиваат топлината.

Еден од авторите на студијата, Проф. Д-р. Ричард Тол вели: “Освен климатските промени постои и локална промена. Градовите се потопли од селските области. Околу 60% од негативните ефекти од климатските промени ќе се почувствуваат во градовите.”

Иако градовите заземаат само 1% од површината на Земјата, тие трошат околу 80% произведена енергија, и во нив живее половина од светската популација.

Тол смета дека големите градови можат да направат многу нешта за да ја намалат топлината. Како позитивен пример ги наведува Грција и Шпанија, во кои поголемиот дел од живеалиштата се обоени со бела боја. Во Англија пак, повеќето покриви се со темна боја, а Лондон е за 4° потопол од неговата околина.

Доколку само 20% од покривите и тротоарите се обојат со бела боја, ќе се намали трошокот за борба против затоплувањето за цели 12%, а самата температура ќе се намали за 2°.

Поддржете ја нашата работа: