Чуден предмет: Ета Карина и маглината Homunculus

Некои работи изгледаат чудно. Други имаат посебни карактеристики кои воопшто не се видливи, како екстремна густина. Сепак, другите ги заработуваат своите поени за чудост само поради лошото однесување. Исклучително ретко е што било да се победи во сите овие категории одеднаш, но таков е случајот со зачудувачката ѕвезда Ета Карина и бизарната маглина што ја опкружува.

Кралскиот астроном на Велика Британија, Едмонд Халли, беше првиот што ја катализира оваа ѕвезда  во 1677 година. Кога ја прими својата (Јохан) ознака Баер, секогаш мала грчка буква, нејзината скромна осветленост ја заработи само таа седма на таа азбука. Ета (η). Но, во раните 1700-ти години, набудувачите кои пловеа далеку јужно од Европа, каде што никогаш не се гледа, забележаа дека Ета Карина осветли толку многу што сега беше една од најистакнатите sвезди на соsвездието.

Потоа затемнуваше со децении, но во 1820 година повторно започна да се осветлува, сè уште, во 1841 година, starвездата ја надмина големината 0. Таа достигна врв во април 1843 година како втора најсветла sвезда на сите небеса со блескава величина -0,8, не многу инфериорна во однос на Кучето Sвезда Сириус. Ако се земе предвид дека вториот е оддалечен само 8,6 светлосни години додека Ета е околу 8000, ова достигнување беше, да кажаме најмалку, импресивно.

На тоа големо растојание – далеку подалеку од забележителните sвезди на ноќното небо – Ета Карина мора да испушти скоро исто светло како експлозија на супернова. И сепак испадот не успеа да ја уништи ѕвездата. Подоцна, астрономите пронајдоа половина дузина други „супернова измачувачи“ или „лажни супернова“ во далечни галаксии, но никој друг освен Ета не се видел повторно на нашиот Млечен пат. Една од тие лажни супернова се појави, само неколку години подоцна, и никој не се сомнева дека Ета е подготвена да дува во секој момент. Се разбира, во астро-говорот, моментално може да значи милион години од сега. Но, тоа би можело да значи и утре.

Додека двете главни сорти на извонредни супернова содржат некои мистерии, овие лажни супернови се далеку повеќе збунувачки. Настанот изложен од Ета пред еден век и половина може да се должи на еден вид површинска нестабилност која никогаш не напредуваше понатаму, при што ѕвездата повеќе или помалку ја обновува претходната смиреност. Или можеби зачудувачката сјајност на sвездата создава зрачење на радијациониот притисок што потоа се подложува на ненадејно ослободување.

Дека ѕвездата е екстремна е несомнено. Ета е околу 4 милиони пати посветла од Сонцето. Долго се сметаше за евентуално најмасовната sвезда во познатиот универзум. Сепак, астрономите неодамна дознаа дека нејзината светлина потекнува од еден пар на сонца во орбита, при што главната sвезда Ета може да фали скоро 100 соларни маси само по себе. Оваа двојна природа е веројатно некако вклучена во нејзините флуктуации на осветленост

Заслепувачката брилијантност на Ета Карина избледе по 1843 година, и за првата половина на 20 век, таа отиде во спротивна насока, како Алис, станувајќи крајно невидлива со голо око. Остана темна бинокуларна 8-светлинска цел до Втората светска војна. Потоа, повторно осветли и неодамна беше слабо видлива без никаква оптичка помош.

Зошто се разликува? Астрономите претпоставуваа дека се виновни едноставните затемнувања, но тие покажуваат совршена регуларност. Во 2008 година, очекуваното затемнување се случи премногу рано, испраќајќи ги астрономите назад во таблата за цртање. Можеби интеракцијата помеѓу двете суперлуминиумски компоненти вшмукува материјал од едната или од двете, и тоа блокира дел од излезната светлина. Никој не знае.

Бидејќи sвездите се само точки на светлината преку дури и најголемите телескопи, чудното однесување на Ета вообичаено би било придружено со соодветна чудна фотографија. Но, нешто се случи за време на избувнувањето на Ета во 1841 година, што го натера да мутира од точка до морничава монструозност. Експлозијата на сонцето создаде бизарен пар лобуси, кои изгледаат како тангентални меури. Оваа неверојатна конфигурација на гасови се нарекува маглина Homunculus.

Очигледно, насилството близу супернова не се одвиваше од Ета рамномерно во сите правци. Наместо тоа, можеби заради комбинираната искривена форма на кикирики на централните sвезди или на друг начин интеракција од експлозијата во моментот на експлозијата, шок-брановите создадоа еден вид граница што метеоролозите ја нарекуваат постојан бран. Ова го подели материјалот за растурање во двојни сфери, од кои секоја се шири на 415 милји (668 километри) во секунда. Со оваа брзина, Homunculus порасна толку голем, толку брзо што дури и на оддалеченост од скоро 8000 светлосни години, можеме да набудуваме необични радијални ленти и ленти  прашина во постојано растечките меури.

Тесниот среден дел на маглината блескаше виолетова, означувајќи ја позицијата на самата Ета. Според голема веројатност, овој централен регион бил разнесеен од замаглување прашина, што овозможува да избегаат пократки сини бранови должини, додека биполарните лобуси се поотпорни, така што излегува само црвено светло.

 

Севкупно, сведоци сме на гробница на мистерија, бизарно светилиште кое генерира повеќе претпоставки отколку одговори – во многу опасно соседство.

Поддржете ја нашата работа: