Детектирана најмасовната неутронска ѕвезда

Неутронски sвезди – компресирани остатоци од масивни sвезди – се најгустите „нормални“ објекти во познатиот универзум. (Црните дупки се технички погусти, но далеку од нормални.) Материјал од една неутронска ѕвезда со големина не поголема од една коцка шеќер може да тежи 100 милиони тони овде на земјата, скоро колку целата човекова популација. Иако астрономите и физичарите со децении проучувале и се восхитувале на овие предмети, остануваат многу мистерии за природата на нивните ентериери: Дали уништените неутрони стануваат „суперфлуиди“ и протокуваат слободно? Дали тие се распаѓаат во супа од субатомски кваркови или други егзотични честички? Која е точката на врв кога гравитацијата победува над материјата и формира црна дупка?

Тим астрономи кои го користат Телескопот на Зелената банка на Националната фондација за наука (НСФ) (ГБТ) не приближија да ги пронајдеме одговорите.

Истражувачите, членови на Центарот за физика NANOGrav, откриле дека брз ротирачки милисекундарен пулсар, наречен J0740 + 6620. Toa е најмасовната неутронска sвезда досега измерена, спакувајќи 2,17 пати поголема  масa од нашето Сонце во сфера не поголема од  30 километри. Ова мерење се приближува до границите за тоа колку може да стане масивен и компактен единствен предмет без да се сруши во црна дупка. Неодамнешната работа која вклучува гравитациони бранови забележана од судир на неутронски sвезди од страна на ЛИГО, сугерира дека 2,17 сончеви маси може да бидат многу близу до таа граница.

„Неутронските sвезди се толку мистериозни колку што се фасцинантни“, рече Кромарти, дипломиран студент на Универзитетот во Вирџинија и пред-докторски колеги од Гроте Ребер во Националната опсерваторија за астрономија на радио во Шарлотсвил, Вирџинија. „Овие објекти со големина одприлика колку еден град во суштина се огромни атомски јадра. Тие се толку масивни што нивните ентериери заземаат чудни својства. Наоѓањето на максимална маса што ќе ја дозволат физиката и природата може да не научи многу за ова инаку недостапно подрачје во астрофизиката“.

Пулсарите го добиваат своето име поради близначките зраци на радио брановите што ги испуштаат од нивните магнетни столбови. Овие греди замавнуваат низ вселената како налик на светилник. Некои ротираат стотици пати секоја секунда. Бидејќи пулсарите се вртат со ваква феноменална брзина и регуларност, астрономите можат да ги користат како космички еквивалент на атомските часовници. Ваквото прецизно мерење на времето им помага на астрономите да ја проучуваат природата на просторот, да ги мерат масите на sвездените предмети и да го подобрат нивното разбирање за општата релативност.

Во случајот со овој бинарен систем, кој е приближно врвен во однос на Земјата, оваа космичка прецизност обезбеди пат за астрономите да ја пресметаат масата на двете везди.

Кромарти е главен автор на весник прифатен за објавување во Астрономијата на природата. Набудувањата на GBT беа истражувања поврзани со нејзината докторска теза, која предложи да се набудува овој систем на две посебни точки во нивните меѓусебни орбити за точно да се пресмета масата на неутронската sвезда.

„Ориентацијата на овој систем на бинарни sвезди создаде фантастична космичка лабораторија“, рече Скот Рансом, астроном во НРАО и коавтор на весникот. „Неутронските sвезди ја имаат оваа точка на вртење каде нивната густина во внатрешноста станува толку екстремна што силата на гравитацијата ја надминува дури и можноста на неутроните да се спротивстават на понатамошниот колапс. Секоја„ најмасовна “неутронска sвезда што ја наоѓаме нè приближува до идентификување на точката на вртење и помагање да се разбере физиката на материјата “.

Овие набудувања беа исто така дел од една поголема кампања за набудување позната како NANOGrav.

Поддржете ја нашата работа: