Децата од постари татковци имаат низа здравствени проблеми

Широко опфатно истражување покажа дека децата од  постари татковци почесто се дијагностицирани со нарушувања како што се аутизам, психоза,  синдром на недостаток на внимание и хиперактивност (АДХД), шизофренија и биполарно растројство. Тие исто така,  земаат повеќе лекови/дрога и  имаат обиди за самоубиство, велат истражувачите.

Тешкотиите  влијаат  на перформансите на училиште, што доведе до полоши оценки  кај децата до 15 години, односно низа година по ред.

„Бевме шокирани кога ги видовме резултатите “, изјави Брајан Д’онорфио ,  водечкиот автор на истражувањето  на Универзитетот во Индијана во САД. Но, тој додаде дека е невозможно да се биде сигурен дека  возраста е е виновна  за проблемите.

Научниците ја објавија врската  меѓу  возраста на татковците  и когнитивните перформанси на децата и здравјето , но ова истражување укажува дека  ризиците се  посериозни  отколку што се мислеше. Зголемените ризици можат да бидат предизвикани од генетски мутации се градат во спермата.

Истражувачите на Универзитетот во Индијана и Каролинскиот институт во Стокхолм проучувале медицински и образовни податоци  на повеќе од 2,6 милиони бебиња родени од  1,4 милиони луѓе. Групата изнесува речиси 90% од породувањата во Шведска од 1973 и 2001 година.Собирани се  дијагнози за психијатриски нарушувања и образовните постигнувања  во однос на бројките за децата  родени од татковци на различни возрасти.

Броевите  раскажале комплексна приказна. Кога  здравјето и училишниот успех  биле споредени низ сите деца, земајќи ги во предвид факторите како што се образованието на  родителите и историја на психијатриски болести, возраста на таткото направила мала разлика, освен во случај на биполарно растројство, кое е поголемо кај децата од постари татковци.

Но, истражувачите направиле уште  една анализа.  Ги споредувале здравјето и образованието  на браќа и сестри во истата семејства,  со цел да проверат дали  постојат разлики во семејствата . Овој пат тие откриле впечатлива врската меѓу возраста на таткото и менталното здравје и образованието на децата .

Децата на татковците на возраст од 45 имале 3,5 пати поголеми шанси да имаат аутизам,двојно поголем ризик од психотични нарушувања, суицидно однесување и злоупотреба на дрога и  13 пати поголем ризик за АДХД. Помалку од 1% од децата со  татковци помлади од 45 имале биполарно растројство, бројка која се искачиле  на околу 14% повеќе од браќата и сестрите, кога татковците се 45 години или постари. Во многу случаи, ризикот од секое нарушување се зголемило постојано и пропорционално со возраста на таткото.

Влијанието врз  академските  достигнувања  е помалку драматично.

Некои експерти се сомневаат во анализата, бидејќи  постојат низа други важни фактори.

На пример, првороденото дете може да има подобри резултати на училиште, но тоа може да се сведе на времето кое родителите го посветуваат , отколку на следните деца. Помладите татковци се повеќе возбудени . Подеднакво, втората сопруга на еден човек може да биде полош  родител од првата  сопруга, со пропратни ефекти за неговите деца со неа. Повторно, возраста не би била директен виновник.

Во многу земји, возраста на татковци (за прв пат) е во пораст, а ако најновите откритија се точни,тоа буквално значи  повеќе психијатриски и образовни проблеми за идните генерации. Просечната возраст на мажи кои станаа татковци во Англија и Велс се зголеми  од 30,8 на 32,6 години во две децении до 2011 година, а  возраста на мајките се зголеми на 29,7 години, во текот на истиот период. Во 2011 година, 31.643 бебиња биле родени од татковци на возраст од 45 и повеќе години. 833 татковци  имале 60 години и повеќе, според Канцеларијата за национална статистика.

Светските научници се донекаде резервирани. Тие не ја негират релевантноста на истражувањето. Moжни се генетски промени поврзани со возраста, но сметаат дека бидејќи споредбата е вршена помеѓу браќа и сестри, редот на раѓање како фактор не може да се занемари.

Истражувањето е објавено во „ ЈAMA Psychiatry“

Поддржете ја нашата работа: