Гифови од науката

Веројатно ги знаете GIF како совршен начин за споделување меминња и реакции. Ние веруваме дека форматот може да оди подалеку, дека има вистинска моќ да ја фати науката и да го објасни истражувањето на кратки, сварливи јамки

ПОГЛЕД KOН ДОРИЈАН

Во четвртокот, Националната служба за временски услови објави алармирање: „Прогнозата за доријан ке стане интензивна во следните неколку денови“. Од четврток попладне, невремето е ураган од категорија 1 со одржлив ветер од 85 милји на час. Во моментот, предвидената патека, може да направи спуштање во Флорида за време на викендот на Денот на трудот. Меѓународната вселенска станица го зафати невремето на повеќе од 200 милји над Земјата. Погледот што го гледате е од западниот дел на Доријан.

ОДОТ НА ЛЕБАРКА

Зошто да погледнете лебарка со следење на движење? Бидејќи при тоа мноштво нозе, истражувачите од џорџискиот институт за технологија откриле начин да тренираат робот за да може полесно да се движи.

За да можат ефикасно да се движат, животните мора да ги балансираат насоките од мозокот со повратните информации што ги добиваат од екстремитетите. Кај некои инсекти, излегува, екстремитетите се повеќе во контрола отколку мозокот.

Се чини дека секоја од нејзините нозе има свој ум. Но, амбиентот на лебарката се потпира на повеќе централна контрола. Ова може да се види во GIF погоре, што го истакнува централно координираното, наизменично движење на три нозе на роуч. Истовремено се движи две нозе налево и една од десната страна и обратно. Кога истражувачите му дале на комерцијално достапен робот ваков вид спојка за нозе, можеше да скока наоколу слично како лебарка.

 

ПАРАЗИТИ ВО 3Д

Овие се Транспанозома брусеи, паразит што предизвикува болест наречена болест на спиење. Овие организми користат долга структура како опашка наречена флагелум за да се движат наоколу. Историски научници, овие движења можеле да ги видат само во две димензии со класичен светлосен микроскоп. Но, новите алатки им овозможуваат на истражувачите полесно да ги проучуваат во три димензии додека се движат, што резултира во слики како што се оние во боја на виножитото што се гледаат погоре.

Овој GIF е составен од три наредени слики, секоја фокусирана на различна длабочина. Секој слој има своја боја: плиткиот слој е црвен, средниот е зелен, а најдлабок е синиот. Комбинирањето на сликите дава изглед на трета димензија, дозволувајќи им на истражувачите подобро да видат како бактериите ја користат својата флагела. Она што изгледаше како свиткање напред и назад во 2Д, сега се чини повеќе како движење на степени. Истражувачите исто така ги снимале паразитите со многу висок “Framerate” за да можат значително да ги забават движењата; во реалноста, организмите ја користат својата флагела околу пет пати во секунда.

Поддржете ја нашата работа: