Компјутер направен од ДНК може да пресмета квадратен корен до 900!

Компјутер направен од низи на ДНК може да го пресмета квадратниот корен на броеви до 900.

Чунли Гуо од универзитетот Рочестер во Њујорк и неговите колегите развиле компјутер кој користи 32 низи ДНК за чување и обработка на информации. Може да го пресмета квадратниот корен на квадратните броеви 1, 4, 9, 16, 25 и така натаму до 900.

ДНК-компјутерот користи процес познат како хибридизација, што се појавува кога две низи на ДНК се спојуваат за да формираат ДНК со двојни влакна.

За почеток, тимот кодира број на ДНК користејќи комбинација од десет градежни блокови. Секоја комбинација претставува различен број до 900 и е поставен на флуоресцентен маркер.

Тимот потоа ја контролира хибридизацијата на таков начин што го менува целокупниот флуоресцентен сигнал така што одговара на квадратниот корен на оригиналниот број. Бројот потоа може да се заклучи од бојата.

ДНК-компјутерот може да помогне да се развијат посложени компјутерски кола, вели Гуо. „ДНК-компјутерите сè уште се во ран развој, но има голем потенцијал за решавање проблеми што се премногу тешки или дури и невозможни за решавање со тековните компјутери со седиште во силикон“, вели тој.

Гуо верува дека ДНК-компјутерите може еден ден да ги заменат традиционалните компјутери за сложени пресметки.

Поддржете ја нашата работа: