Лек за холестерол обновува функции кај лица со психички пречки

Ова пореметување се карактеризира со многу пореметувања во развојот на децата, често предизвикувајќи необични деформитети на лицето, низок раст, срцеви мани како и застој во менталниот развој. Во моментов не постои третман.

Синдромот Нунан се јавува кај едно од 2 000 лица и околу половина од нив имаат проблеми со учењето, објаснува Алчино Силва, професор по неврологија, психијатрија, и физиологија во Школата за медицина „Дејвид Гефен“ на УКЛА.

И покрај тоа што многу гени придонесуваат за овој синдром, само еден ген е причинител за отприлика половина од случаите. Овој ген е код за протеин кој регулира друг протеин наречен „Ras“ кој ја контролира комуникацијата помеѓу мозочните клетки, со што се овозможува процесот на учење. Научниците откриле дека мутацијата кај Нунан синдромот, предизвикува хиперактивност на „Ras“, што  ја пореметува клеточната комуникација и го нарушува процесот на учење.

Процесот на учење прави физички промени во мозокот, слично како вдлабнатините на грамофонските плочи, вели Силва. Вишокот на „Ras“, ја  пореметува рамнотежата помеѓу вклучувањето и исклучувањето на сигналите во мозокот. Со тоа се пореметува деликатната клеточна комуникација што на мозокот му е  потребна за да ја сними научената информација.

Тимот од УКЛА, предводен од едно претходно истражување спроведено од професорот Силва за неврофиброматоза 1- болест исто така поврзана со влијанието на „Ras“, во третманот на глувците употребил ловастатин кој има широка клиничка употреба.

Статините се лекови кои го намалуваат нивото на холестерол на тој начин што ја блокираат синтезата на одредени масни клетки кои на „Ras“ му се потребни за да функционира. Како резултат на тоа се намалува активноста на „Ras“, што им овозможува на мозочните клетки соодветно да комуницираат, а со тоа и да се нормализира процесот на учење.

Откако глувците со Нунан синдром биле третирани со ловастатин, истражувачите забележале дека намалувањето на нивото на „Ras“ довело до драматично подобрување на меморијата на животните и нивната способност да запомнат предмети и да се движат низ лавиринт.

Третманот со статините покажал дека е возможно да се вратат когнитивните функции и кај возрасните животни. Вообичаената научна претпоставка е дека терапијата треба да започне уште пред раѓањето за да биде ефикасна. Ова истражување покажа дека мутацијата на главниот ген одговорен за Нунан синдромот игра клучна улога, не само во феталниот развој, туку и во тоа колку добро ќе функционира „возрасниот“ мозок, објаснува Силва.

Ваквиот пристап според Силва би можел да им помогне на милиони лица кои страдаат од ова пореметување. Следниот чекор е клиничко тестирање на овој лек за Нунан синдромот. Наодите од истражувањето се објавени во изданието на интернет на „Nature Neuroscience“.


Поддржете ја нашата работа: