Менталното здравје и потенцијалното нарушување во скоро време

Менталните заболувања се слабо разбрани од пошироката јавност. Кога станува збор за луѓе со работи како клиничка анксиозност или депресија, загрижувачка реакција на јавноста е мислењето дека тие можат само „да го надминат тоа“. Обидете се да им го кажете тоа на 350 милиони луѓе низ целиот свет кои страдаат од депресија, или на 800.000 луѓе кои извршуваат самоубиство секоја година, како резултат на тоа што остануваат нелекувани.

За време на овој вирус и глобалниот карантин, сакаме да укажеме на студијата на Универзитетот Дјук објавена во списанието „Абнормална психологија“, која истакнува колку е невообичаено да не имате психичко растројство додека не станете средовечни. Од 988 учесници поканети да учествуваат во студијата, само 171 од нив не доживеале вознемиреност, депресија или поврзани проблеми на возраст меѓу 11 и 38 години.

Ова значи дека кога сте 38 години стари, при цетерис парибус, можно е да бидете еден од 83 проценти од луѓето кои страдаат од ментална мака.

Од овие 83 проценти, околу половина од учесниците во студијата всушност имале барем еден пример на минливо (краткорочно) ментално нарушување или поврзана состојба, вклучително и злоупотреба на супстанции. Останатите доживеале хронични ментални нарушувања, кои вклучувале долгорочна депресија, биполарно нарушување или други видови периодични или одржливи психотични епизоди.

Оваа студија беше „лонгитудинална“, што значи дека менталното здравје на поединците беше проценето осум пати помеѓу овие возрасти. На овој начин, нивните ментални состојби може внимателно да се следат во текот на раните животи.

 Интересно е што порано се сметаше дека растењето во богато семејство, физички здраво и да се има интелигенција би значело дека некое лице би имало помала веројатност да развие ментална мака. Оваа студија се чини дека не го покажува тоа. Наместо тоа, се чини дека луѓето кои ретко искажувале негативни емоции, имале здрав социјален живот и биле во можност да покажат добар степен на самоконтрола и воздржаност биле оние кои биле најздрави, дури и од многу рана возраст.

Во зрелоста, оние со подобро образование, добро вработување и задоволителни односи, честопати биле повеќе ментално стабилни. Ова не значи дека овие луѓе секогаш имале висок степен на среќа, но биле далеку помалку склони кон страдање од депресија и така натаму.

Меѓутоа, важна точка што треба да се напомене е дека оваа студија е спроведена врз луѓе од само едно место – Данедин, Нов Зеланд – така што резултатите би можеле да бидат само репрезентативни на тоа одредено место.

Сепак, повеќе студии во други делови на светот, вклучително и Швајцарија и САД, покажуваат слични резултати.

Заклучокот е дека имате поголема веројатност да страдате од ментален проблем во животот, а не спротивно. Колку повеќе луѓе го знаат ова, толку повеќе луѓето ќе ги третираат оние што страдаат со поголем степен на почит и разбирање.

Исто така е важно да се признае дека научниците сè уште се обидуваат да разберат колку од депресијата е генетско нарушување, еколошко, психолошко или невролошко – или комбинација од сите наведени.

Поддржете ја нашата работа: