Можна врска помеѓу депресијата и Паркинсоновата болест?

Но, интересно, нарушувањето е поврзано со голем број на различни нешта, вклучувајќи пестициди, ретко нарушување на сонот, па дури и одреден тип на личноста  карактеризиран со затвореност, нефлексибилност и ниска потреба за новини. Се чини дека, исто така,  дека  паркинсоновата болест е поврзана со депресија, а новото истражување нуди докази во прилог на оваа идеја.

Имено, според  најновото истражување оние кои имале историја на депресија имале значително поголеми шанси да развијат Паркинсонова болест подоцна во животот. Исто така, ризикот се зголемува  со тежината на депресијата. Истражувањето е објавено во „Neurology“.

Паркинсоновата болест е заболување на движењата кое се карактеризира со прогресивна дегенерација на нервните клетки во регионот на мозокот наречен „substantia nigra“. Бидејќи овие клетки го синтетизираат невротрансмитерот допамин, нивното уништување доведува до намалување на износот на оваа хемикалија во мозокот. Меѓу другото, допаминот  има улога регулирањето на телесните движења, така што неговата загуба доведува до голем број на симптоми поврзани со оваа болест, како  неволево тресење ногата.

И покрај сите познати информации, болеста е идиопатска кај повеќето луѓе. Иако, како што рековме,  и порано е поврзувана со депресијата,  сега истражувачите од Умеа, Шведска, одлучија подлабоко да ја  причинско последичната врска. За  таа цел, вклучиле 150.000 лица кои биле дијагностицирани со депресија помеѓу 1987 и 2012 година, а потоа ги споредувале со слични луѓе без депресија.

Тие откриле дека 1,1% од лицата со историја на депресија развиле Паркинсонова болест, во споредба со само 0,4% од лицата без депресија. Во рок од една година од почетокот на истражувањето, оние со депресија имале 3 пати поголем ризик да развијат Паркинсонова од оние без оваа состојба.

Интересно, колку е потежок обликот на депресија, толку е поголем ризикот за Паркинсонова болест. Пациентите кои биле примени во болница за состојбата имале 3,5 пати поголеми шанси да развијат Паркинсонова од оние третирани амбулантски. Исто така, оние кои биле хоспитализирани пет или повеќе пати за третман на депресија имале 40% поголема веројатност да бидат дијагностицирани со Паркинсонова болест подоцна од оние кои биле примени само еднаш.

Додека ова истражување, секако, има добри страни, како што се, вклучувајќи многу голем број на  испиаци и долго времетраење , важно да се напомене дека  нема статистички значаен доказ депресијата  предизвикува зголемен ризик и развој на Паркинсоновата болест. Иако е можно дека депресијата може да го модифицира  мозокот на начин кој придонесува за нејзиниот развој, така, истовремено постои  можност  дека депресијата е почетен симптом на Паркинсоновата болест. Алтернативно, антидепресивните лекови исто така може да го зголемат  ризикот, но овие идеи се  само шпекулации во моментот, кои имаат потреба од понатамошни испитувања.

За крај, истражувачите истакнуваат дека  нема потреба од паника. Паркинсоновата болест е невообичаена, а ризикот за развој е генерално мал.

Поддржете ја нашата работа: