Научниците открија 2 спојувања на црни дупки

Минатата среда, откривањето на гравитациониот бран им приреди изненадување на астрономите. Додека истражувачите размислувале за својата работа во опсерваторијата за гравитациско-бранови опсерватометри Ласерскиот интерферометар (LIGO), еден пар на гравитациони бранови стигнаа еден по друг во временски период од 20тина минути.

Првиот, со ознака S190828j, го детектираа сите три детектори на гравитационите бранови на LIGO во 06:34 часот, координирано универзално време. Вториот, S190828l, беше измерен во 06:55 часот – само 21 минута подоцна.И двата се чинеше дека се изумирачки вресоци од црни дупки кога умираат. Но, еве зошто е изненадувачки: астрономите не очекуваа да видат пар сигнали во толку брзо време.

Всушност, ова е само втор пат кога две откривања се вклучија во ист ден. Уште повеќе, на прв поглед се чинеше дека одекнуваат од помалку или повеќе од истиот раб на небото.”Ова е оригинално” Ах, чекај, што ?; Никогаш не сме го виделе ова порано … „ подоцна твитна астрофизичарот Роберт Рутхен од универзитетот МекГил, откако отворено шпекулираше дека не може да биде само случајност.

Никој не може да го обвини Routledge за возбудување. На крајот на краиштата, неочекувани настани како што се ова, се откриваат. Како што рече, ова е наука во реално време.

Една можност за кратко време се нафрли е дека S190828j и S190828l се всушност ист бран, поделени со некаков вид искривување во вселената пред да бидат грубо фрлени заедно повторно. Ова ќе беше огромно.

Гравитациони леќи – ефектот на зафаќање што ја има интервентна маса на вселената, како што е опишано со општата релативност – може да ги подели и дуплцира зраците на светлината од далечните објекти, стана корисна алатка за астрономите при мерењето на растојанијата.

Ако ова навистина беше договор два за еден, ќе беше првпат да се забележи гравитациски бран преку гравитационите леќи.За жал, сега изгледа прилично малку веројатно. Како што поминаа часовите, се појавија нови детали што укажуваат дека двата сигнали не се преклопуваат доволно за да потекнуваат од истиот извор.

Толку блиску, а сепак далеку. Сега, овој настан на близнаци повеќе личи на случајност.

Да погледнеме на светла страна, сега живееме во ера кога откривањето на несреќата на галактичките гиганти не е редок настан, туку бесконечна кора од гром што можеме да ја снимиме и измериме со лудо ниво на точност. Тешко е да се верува дека првиот судир е откриен пред само неколку години.

Научниците се соочуваат со проблем во пресрет на откачени настани како овој. Од една страна, дивите шпекулации имаат навика да земат свој живот кога ќе се дискутираат толку искрено на јавен простор, претворајќи се во воспоставен факт.

Но, времето може да биде од суштинско значење кога скенираме скоро бесконечно количество небо за индиции. Со фрлање идеи широко, различни групи истражувачи можат да го свртат вниманието кон феномен и да соберат податоци додека е сè уште жешко.

Ова е она што научниците го прават најдобро – се сопнуваат во необични настани, исфрлаат идеи и дебатираат кои заслужуваат да бидат проверени и кои треба да се напуштат.

Ако има повеќе за S190828j и S190828l отколку што го исполнува окото, ќе ве известиме. Засега, можеме да бидеме разочарани што немаше откритие за тресење на Земјата, додека сè уште се воодушевуваме дека имаме технологија да ја откриеме воопшто.

Навистина треба да ги славиме „разочарувањата“ малку почесто

Поддржете ја нашата работа: