Нов ласер за детектирање на тумори

Методот дозволува хирурзи  да утврдат кое ткиво треба да се отстрани во операционата сала, наместо испраќање на примерокот за анализа надвор за време на операцијата.

Новата техника функционира со  инфрацрвени ласерски зраци во изложениот мозок за време на операција за отстранување на веќе дијагностициран тумор. Зракот на светлината од ласерот предизвикува молекулите во клетките да вибрираат. Оптичките влакна  закачени на ласерот  ја собираат распрсканата рефлектирана светлина и бидејќи молекулите на нормално и абнормално ткиво вибрираат на различна фрекфенција ,  можно е да се направи разлика помеѓу нив. Ова му овозможува на хирургот веднаш да  знае дали се отстранети сите тумори.

Вообичаено , хирургот отстранува  мали примероци од мозокот и ги испраќа на  анализа на средината на операција, но ова може да потрае и до 40 минути до добивање на резултатите. Овој нов систем трае само околу една секунда  за да се вчитаат информациите, па хирурзите добиваат драгоцено време.  „Ваквите оптички технологии се иднината. Тие се брз и  не го уништуваат ткивото . Може да се користат за третмани на многу видови на рак на мозокот или кога се работи за инфекција како мозочен апсцес, ” објаснува неврохирургот Бабар Вакас за BBC News.

Во прилог на ова, во текот на операција  во  Черинг Крос болницата, исто така, е демонстриран неверојатниот  потенцијал на она што се нарекува „iknife.” Ова е електрохируршки нож, кој работи со помош на електрична струја за брзо загревање на ткивото,  сечејќи на начин што ја намалува загубата на крв и произведува чад во исто време. Иако оваа техника е измислена во 1920 година, истражувачите од Кралскиот колеџ во Лондон сфатиле  дека  произведениот чад  може да се содржи биолошко  витални информации.

Со поврзување на електрохируршкиот  нож  со  масен спектрометар, кој се користи за  идентификување на хемикалии присутни во примерокот, тие беа во можност да ги прочитаат информациите пронајдени во  чадот.

Во реално време се добива молекуларен отпечаток од ткивото. Потенцијалот е неверојатен,  не  само за разликување на ткиво на нормален мозок и тумор, туку и веројатноста пациентот да одговори на специфични третмани.

Поддржете ја нашата работа: