Откриен најстариот фосил од морска желка

Истражувачите од Институтот за истражувања Сенкенберг во Франкфурт го опишаа најстариот фосил од морска желка познат до денеска.

Фосилизираниот рептил е стар најмалку 120 милиони години, што го прави речиси 25 милиони години постар од најстариот, досега познат примерок. Скоро целосно сочуваниот скелет што потекнува од периодот Креда е долг околу два метри и ги има сите карактеристики на модерните морски желки. Ова необично откритие го направиле д-р. Едвин Кадена од Институтот Сенкенберг и неговиот колега Џ. Пархам од Државниот Универзитет во Калифорнија, Фулертон.

Фосилните остатоци од желката, што научниците ја нарекуваат „Desmatochelys padillai“. биле откиени и собрани од палеонтолози – аматери, во близината на градот „Villa de Leyva“ во Колумбија во 2007 година. Оттогаш биле чувани во Центарот за палеонтолошки истражувања во „Villa de Leyva“ и во Палеонтолошкиот музеј на Универзитетот Калифорнија.

Кадене и неговиот колега го испитувале речиси комплетниот скелет и уште четири други черепи и два делумно зачувани оклопи. Врз основа на различни морфолошки карактеристики, желката е сместена во групата на желки „Chelonioidea“. Желките од оваа група живеат во тропските и субтропските океани.


Морските желки потекнуваат од копнените и слатководните желки кои се појавиле пред околу 230 милиони години. За време на периодот Креда тие се поделиле во копнени и морски жители. Фосилите од овој период се многу ретки, па затоа е тешко да се одреди кога точно настанала ваквата поделба. Ова откритие многу ќе придонесе да се разјасни филогенезата на морските желки, објаснуваат научниците.

Анализите се објавени во списанието „PaleoBios“.

Поддржете ја нашата работа: