Откриена најстарата тетоважа на светот

Научниците ја откриле најстарата тетоважа на светот која покажува фигура од животно на рацете на две антички египетски мумии – се вели во извештајот на Британскиот музеј.

Машката мумија имала исцртана тетоважа на бик и берберска овца на надлактицата, додека женската мумија имала линеарни и закривени мотиви на надлактицата и рамото.

Тетоважите на дневна светлина наликувале на жолти флеки, но научниците од Британскиот музеј и факултетот за ориентирани науки при универзитетот во Оксфорд, откриваат дека станува збор за пронајдени тетоважи уште во 2017та со помош на инфрацрвена метода.

An infrared image of the female mummy known as 'Gebelein Woman' can be seen in this photograph issued by The British Museum in London, Britain. Picture shows detail of tattoo on upper right arm. Picture Issued March 1, 2018. The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.An infrared image of the female mummy known as 'Gebelein Woman' can be seen in this photograph issued by The British Museum in London, Britain. Picture shows detail of tattoo on upper right shoulder. Picture Issued March 1, 2018. The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.An infrared image of the female mummy known as 'Gebelein Woman' can be seen in this photograph issued by The British Museum in London, Britain. Picture Issued March 1, 2018. The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

 Експертите сметаат дека тетоважите претставуваат статус, авторитет и мудрост.

Телата се закопани во египетскиот Гебелеин, а мумифицирани се како последица на екстремните климатски услови.

The male mummy known as 'Gebelein Man' can be seen in this photograph issued by The British Museum in London, Britain. Picture Issued March 1, 2018. The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.An infrared image of the male mummy known as 'Gebelein Man' can be seen in this photograph issued by The British Museum in London, Britain. Picture Issued March 1, 2018. The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.An infrared image of the male mummy known as 'Gebelein Man' can be seen in this photograph issued by The British Museum in London, Britain. Photograph shows detail of the tattoos observed on his right arm under infrared light. Picture Issued March 1, 2018. The Trustees of the British Museum/Handout via REUTERS - ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Мумиите се пронајдени пред 100 години, а се претпоставува дека се стари 5.000 години.

Со новото откритие се претпоставува дека тетовирањето на подрачјето на Африка е присутно од пред 1.200 години.

Истражувањето е предводено од страна на Antoine и Renee Friedman од Универзитетот во Оксфорд, а резултатите се објавени на 1ви март во списанието Journal of Archaeological Science.

 

Поддржете ја нашата работа: