Како прашина од Сахара помогнала да се формираат Бахамите ?

Прашината од Сахара содржи големи количини железо, што претставува поволна средина за одредена бактерија што создава калциум карбонат. Оваа бактерија, носена од прашината на оваа пустина, преку атмосферата преминала од другата страна на Атлантикот и учествувала во создавањето на Бахамските острови во текот на последните 100 милиони години.

Научниците од Универзитетот во Мајами, на чело со поморскиот геолог Питер Сворт (анг. Peter Swart), пронашле високи концентрации на два елементи карактеристични за песокот од Сахара, во примероци од морското дно замени покрај брегот на Бахамите.

Седиментот таму е создаден од цијанобактерија, на која и е потребно 10 пати повеќе железо отколку на другите фотосинтетизери, бидејќи го врзува атмосферскиот азот.

Тој процес го создава калциум карбонатот што денеска се наоѓа околу Бахамските острови.

Студијата може да ја прочитате http://geology.gsapubs.org/content/early/2014/06/26/G35744.1.abstract

 

Поддржете ја нашата работа: