Седум прекрасни чуда на природата во Азија, кои изгледат како да не се од овој свет

Азија има прекрасна кујна, изонредни градби и архитектура, но и прекрасни природни убавини што вреди да се видат барем еднаш.

Кинеските планини во боите на винжитото

Шест планини во геолошкиот  парк „Zhangye Danxia“ во Кина од 2010 година се наоѓаат на листата на светско наследство на Унеско. Тие се создале пред неколку милиони години како последица на поместување на тектонските плочи, а природата со тек на времето  направила неверојатни глетки во боите на виножитото ( повеќе на енаука.мк –Планините виножито).

Foto: Thinkstock

Највисокиот слатководен систем во Непал

На планината Гокио Ри (Gokyo Ri) во Непал, на 5.357 метри височина се наоѓаат  шест леднички езера кои имаат тиркизна боја.Зафаќаат околу 10 киломери и се сметаат за највисок слатководен систем на светот.

Foto: Thinkstock

„Чоколадните ридови“ на Филипините

Чоколадните ритчиња што се наоѓаат на островот Бохол на Филипините изгледаат како да се вештачки направени, како да не се дело на природата, туку резултат на некој неверојатен човечки потфат. На педесетина квадратни километри се наоѓаат околу 1.700 ритчиња. За време на сушниот период, од феврари до мај стануваат толку исушени од сонцето што добиваат боја на чоколадо, според која и го добиле своето име.

Foto: Thinkstock

Камелеонските езера во Индонезија

Планината Калимуту  на островот Флорес во Индонезија ја красат  три кратерски езера кои ја менуваат бојата во склад со годишните времиња, временските услови и минералниот состав. Заради тоа геолозите им припишале камелеонски карактеристики, па никогаш не се знае како ќе изгледаат кога ќе стигнете до нив.

Foto: Thinkstock

Монументалната пештера во Виетнам

Се смета дека  Шондонг, што се наоѓа на гранивата помеѓу Виетнам и Лаос претставува најголемата пештера на светот. Долга е околу 6,5 километри, висока 200 метри, а широка 150 метри. Низ неа тече подземна река.

Foto: Thinkstock

Водопадите на границата  помеѓу  Кина и Виетнам

Помеѓу САД и Канада се наоѓаат Нијагарните водопади, но не помалку имперсивни се и водопадите Так Бан Гиок, на границата помеѓу Кина и Виетнам. Опкружени се со фасцинантно зеленило и карпи, глетка што никогаш нема да ја заборавите.

Foto: Thinkstock

Геотермалните извори во Јапонија

Љубителите на геотермалните извори секако би требало да го посетат северниот остров Хокаидо, или поточно долината  „Jigoku-Dani“, каде ги има во голем број.

Foto: Thinkstock

Поддржете ја нашата работа: