Супермасивната црна дупка на Млечниот пат достигна рекордна осветленост оваа година

Супермасивната црна дупка на Млечниот пат сјае…

Познат како Стрелец А *, чудото во центарот на галаксијата ги заслепуваше астрономите во 2019 година со светло шоу поблескаво од било кога снимено досега. Кога ја набљудувавме во близу инфрацрвени бранови должини на светлина на 13 мај, црната дупка беше околу двојно посветла од претходното најсветлото набудување  пред  20 години , астрономот Туан До и неговите колеги известуваат  на 11 септември во “Astrophysical Journal Letters”

Гасот и прашината се загреваат и произведуваат светлина на патот кон црната дупка. Значи, зголемувањето на осветленоста покажува дека црната дупка веројатно ја голтала материјата побрзо од вообичаеното. Црната дупка исто така се менуваше брзо: По достигнувањето на врвната осветленост, сјајот се затемни за фактор од 75 за само два часа.

Научниците не се сигурни зошто Стрелецот А * се разгоре. Но, тоа би можело да има врска со блискиот пристап на еден од нејзините соседи, како што е sвездата наречена С2 која ја зуеше црната дупка во 2018 година (7/26/18). Таа sвезда можеше да го прекине нормалниот проток на гас и прашина околу црната дупка, предизвикувајќи ја да јаде побрзо, сугерираат истражувачите.

Друг можен виновник е мистериозниот предмет познат како Г2, најверојатно составен од пар sвезди опкружени со грутка гас, која се доближи до црната дупка во 2014 година ( 7/19/13). Во тоа време, истражувачите внимателно гледаа, бидејќи очекуваа гас од Г2 да се вшмука во црната дупка, предизвикувајќи одблесок. Во тоа време, црната дупка не се осветли, вели До, од “UCLA”. Но, тој вели, „можеби огнометите беа одложени“.

Поддржете ја нашата работа: