Телескопот Џејмс веб е конечно целосно составен

Развојот на вселенскиот телескоп на Џејмс Веб (JWST) беше опфатен со одложувања од кога проектот започна пат во 1996 година.Но, една голема пресвртница го доближи финалето, славната машина сега е целосно направена за прв пат.

Вселенската опсерваторија се гради во објектот на воздушната технологија во компанијата Нортроп Груман во Калифорнија, и тие штотуку успешно ги поврзаа двете половини на JWST – телескопот и огледалата, а сончевиот штит и вселенското летало другата.

Составувањето на телескопот и неговите научни инструменти, сончевата заштита и вселенското летало во една опсерваторија претставува неверојатно достигнување од страна на целиот тим на Веб“, рече директорот на веб-страницата Бил Оч од центарот за вселенски летови на НАСА Годард.

“Ова достигнување ги симболизира напорите на илјадници посветени лица повеќе од 20 години низ НАСА, Европската вселенска агенција, канадската вселенска агенција, Нортроп Груман и останатите наши индустриски и академски партнери”

JWST е долгоочекуваниот наследник на вселенскиот телескоп Хабл, а неговото лансирање е одложено неколку пати, поради буџетски причини и технички предизвици.

Хабл, кој започна во 1990 година, му истекува времето. Последната мисија за услуги беше во 2009 година; оттогаш неговите делови пропаѓаат – Хабл веќе изгуби три од своите шест жироскопи. Сепак, опсерваторијата може да трае уште една или две децении, ако навистина сме среќни.

JWST сега е предвиден за лансирање на март 2021 година. И, дефинитивно има простор на небото за двата телескопи. Огледалото на Веб е со дијаметар 6,5 метри (21 стапки) во однос на огледалото на Хабл од 2,4 метри (7,9 стапки).

Покрај тоа, телескопот Веб ќе го набудува небото во малку различни и подолги бранови должини, од видливиот до средниот инфраред. Способностите на Хабл се движат од ултравиолетово до близу инфрацрвени зраци – така што Веб ќе може да разгледува на подолги растојанија, како што се галаксиите на почетокот на Универзумот, кои се невидливи за Хабл.

Веб, исто така, ќе треба да се чува на многу студена работна температура за да се набудуваат средно-инфрацрвени бранови должини, бидејќи термичкото инфрацрвено зрачење може да се меша со сигналот – заради тоа се користи сложениот петслоен сончев штит.

Следниот чекор за тимот на Веб ќе биде целосно распоредување на сончевиот штит. Ова е делот што имаше технички проблеми во 2017 година – беа откриени неколку пукнатини во полимидните плочи обложени со силикон и алуминиум.

Сончевот штит е тестиран индивидуално, како и сите други компоненти. Сега целта е да се види дали тие работат како што се наменети на целосно собраниот телескоп.

„Ова е возбудливо време сега да се видат сите делови на Веб конечно за прв пат заедно во една опсерваторија“, рече директорот на програмата на Веб, Грегори Робинсон од седиштето на НАСА.

„Инженерскиот тим оствари огромен чекор напред и наскоро ќе можеме да видиме неверојатни нови погледи на нашиот неверојатен универзум“.

Поддржете ја нашата работа: