Ѕирнете во внатрешноста на рудникот за сол скриен 600 метри под езерото Ири

На околу 609 м. под езерото Ири, 48 км. источно од Кливленд во Ферпорт Харбор, Охајо, САД се наоѓа огромниот рудник за сол на компанијата „Morton Salt“. Уште од 1959 година во рудникот се вади камена сол што најчесто се користи за топење на снегот и ледот на патиштата.

Рудникот претставува необичен простор од долги ходници, осветлен само од ламбите на шлемовите на работниците и од минималното светло на таванот.

7Во рудникот не е дозволен пристап на други лица, освен за вработени. Фотографиите се направени од фотографот Рик Родес, на покана на матичната компанија „K + S“ која го поседува рудникот, за потребите на билтенот на компанијата.

11Рудникот за сол Мортон се протега на околу 4,8 км под езерото Ири. Како дел од турата Родес направил фотографии на она што се наоѓа и над површината, вклучувајќи ги и големите купови сол што се наоѓаат таму. Камената сол која се користи за топење на снегот и ледот од патиштата често се бои сино, за да се разликува кога ќе биде посипана по улиците.

12Ако се возите по површината никогаш нема да ви падне на памет што се одвива одоздола. „Не сум сигурен дека луѓето ги поврзуваат овие големи купови од сол со масивните ископувања што се одвиваат на 609 метри под површината на езерото “- вели Родес.

3Работниците се спуштаат во рудникот со лифт, а возењето трае 4 минути.

4Голем дел од солта од подземјето се префрла на површината откако ќе се издроби.

5Кога ќе се влезе во рудникот се поминува низ серија воздушни меури кои го контролираат воздушниот притисок. Свеж воздух од површината се пумпа во внатрешноста на окното за снабдување на работниците со кислород.

6Работниците се обврзани да носат заштитни очила, резервоар со кислород за итни случаи кој обезбедува кислород за еден час и заштитни шлемови со светло на нив што им помага да гледаат во темното опкружување.

Првата операција при ископувањето на солта е отсекување, процес во кој со помош на големи машини се отсекува дел од околу 3 метри длабочина во цврстиот ѕид од сол.

1010Потоа се бушат мали дупки во ѕидот каде се поставува динамит. Динамитот електронски се активира на крајот од денот.

9Со тоа се уриваат од неколку стотици до неколку илјади тони камена сол. Охајо е на четврто место по прозводство на сол на национално ниво и произведува приближно 5 милиони тони камена сол годишно.

12„Лично мислам дека рудникот е прекрасен“, вели Родос. Тој додава дека на површината нема никакви знаци, дури ни звук од експлозиите што се одвиваат внатре во рудникот.

Статијата е објавена во „Business Insider“.

Поддржете ја нашата работа: