Зошто е важно да го „исчистиме“ мозокот секоја вечер?

Ако седите додека го читате ова, го чувствувате вашиот заден и горен дел на надколеницата втиснати во столот. Сега забележавте дека се додека не обрнавте внимание, не бевте свесни што се случува со вашиот задник и бутовите.

Истиот овој недостаток на свест се однесува на поголемиот дел од сензации во вашиот мозок. Вие не се фокусирате на вашата облека против вашето тело или позадинските звуци на вашиот фрижидер или промената на температурата на вашиот здив секој пат кога дишите и издишувате (воздухот секогаш е поладен кога вдишувате). Слично на тоа, додека читате, огромна сума на визуелни информации во периферниот вид останува незабележана.

Вашиот мозок автоматски ги исфрла сите овие сензорни информации во „корпата за ѓубре“, за да не се акумулира нередот од перцепцијата, мислата или меморија.

Тажната вистина е дека не се сеќаваме на поголемиот дел од нашиот живот.

Да, ќе се сеќаваме на деновите кога дипломиравме, свадбата, раѓањето на дете, смртни случаи или пак други впечатливи настани. Но, повеќето денови во вашиот живот се или нејасна магла или воопшто ги нема.

Како вашиот мозок одлучува што ќе задржи, а што ќе фрли?

Овој брз експеримент ќе обезбеди индиции: Земете молив и хартија, а потоа со очите брзо скенирајте секоја од 9-те слики подолу, не повеќе од 3 секунди или 1 секунда за 1 ред на слики. Следно, затворете ги очите, бројте до 20, потоа отворете ги очите и запишете краток опис на секоја слика на која се сеќавате.

Најверојатно нема да ги запомните сите слики, но дури и ако успеете, први би биле зајакот со вафли на главата, гепардот на гранка, зградата со дрво и музичар од 17-тиот век со гитара.

Зошто? Бидејќи овие слики претставуваат отстапување од „нормалното”, додека во останатите слики нема ништо необично. Можете да се потсетиме на детали околу раѓања, бракови, смртни случаи, како и главните вести токму поради истата причина: Тие претставуваат големо отстапување од нормалниот тек на животот.

Со други зборови, вашиот мозок има тенденција да задржува абнормални, а да исфрла нормални информации.

Вашиот мозок на тој начин ве држи подалеку од проблеми. Настаните кои се секојдневни појави ретко ќе предизвикаат проблеми, бидејќи може да се предвидат – нешта како сообраќајниот метеж во сообраќајот, зимските временски услови, па дури и невнимателните пијани возачи. Она што може да ве загрози се непредвидливите настани, како што е нападот во „сигурен” дел од градот, бура во сончев ден … или гепард на соседното дрво.

Со оглед на тоа дека мозокот има лимитирани капацитети за меморија, со овој алгоритам за чување на информациите се зголемуваат нашите шанси за опстанок.

Неодамнешните истражувања покажуваат дека менталното отстранување на ѓубре е активен процес во кој вашиот мозок селективно ги брише спомените кои верува дека се од мала вредност. Неврологот Оливер Харт и неговите колеги од Универзитетот Мекгил неодамна откриле дека овој процес на селективно активно бришење на меморијата се случува додека спиеме.

Се чини дека ние одиме во кревет знаејќи повеќе отколку кога се будиме, но она на што се сеќаваме во утринските часови се важните нешта.

Ако мислите дека вашиот мозок брише повеќе отколку што би сакале, можете да интервенирате. Едноставно обрнете повеќе внимание на деталите кои сакате да ги запомните. На тој начин испраќате порака дека тоа ви е важно.

Рон Дејвис од Институтот за истражување на „SCRIPPS“ ги испитал невротрансмитерите кои се вклучени во меморијата и заборавањето и заклучил дека допаминот игра активна улога во бришењето на неважните спомени речиси веднаш штом тие се формираат. Процесот е познат под името консолидација и ги штити важните информации од заборавање.

Поддржете ја нашата работа: