Зошто еболата е фатална само за некои луѓе?

Во моментов, најлоша е ситуацијата во Сиера Леоне која прогласи најмалку три дневен карантин. Забележани се повеќе од 9 000 случаи, со повеќе од 2 400 мртви. Сиера Леоне се наоѓа во вонредна состојба уште од Јули 2014 година.

Западно африканските земји се соочуваат со проблеми при контролирањето на болеста бидејќи тоа се екстремно сиромашни земји, со ограничен пристап до сапун и чиста вода, како и недоволен медицински персонал и недоволно опремени болници. Сепак, некои земји успешно го спречиле ширењето, па дури и некои од заболените преживеале, што го наметнува прашањето зошто еболата е фатална само за некои луѓе?

Томас Ерик Данкан, првата жртва на ебола во САД почина, меѓутоа луѓето кои живееле заедно со него се здрави. Двете медицински сестри кои се грижеле за него се заразиле, но сепак постојат и позитивни примери. Медицинската сестра заразена во Шпанија закрепнала, исто како и четворицата американски хуманитарни работници кои се заразиле во западна Африка. Дури и таму, не секој умира.

Со завршување на карантинот на 43-те лица во Далас кои имале контакт со Данкан, се поткрепува фактот дека еболата не се пренесува лесно, барем не во САД каде што хигиената и медицината се на високо ниво.

Еболата се пренесува преку контакт со телесни течности, како на пример преку рана на кожата или допирање на очите и носот со контаминирани раце. Откако ќе стигне во внатрешноста на телото, еболата ја „таргетира“ првата линија на имунолошкиот систем на одбрана и во суштина ги деактивира неговите аларми. Вирусот брзо се репродуцира и инфицира повеќе видови на клетки пред имунолошкиот систем да ја забележи заканата и да создаде одбрана. Откако ќе се создаде одредена количина од вирусот, се појавуваат симптомите, почнувајќи со треска, болка во мускулите, главоболка и болки во грлото. Тогаш, сте заразени со ебола.

Колку брзо ќе се појават симптомите зависи од  времето на изложеност на вирусот. Светската здравствена организација јасно стави до знаење дека има многу повеќе вирус во крвта, повраќаницата и фекалиите, отколку во другите телесни течности.

Не постои специфичен третман за еболата. Обезбедувањето на интравенски течности и хранливи материи и одржувањето на крвниот притисок се клучни за добивање на време, кое му е потребно на организмот за да се избори со вирусот. Обилното повраќање и дијареа може да предизвикаат дехидрација. Уште полошо, во најтешките случаи, крвните садови попуштаат што предизвикува намалување на крвниот притисок и создавање на течност во белите дробови. Потребен е баланс помеѓу одржувањето на стабилен крвен притисок и течностите, со цел да се спречи појавата на белодробен едем. Смртта обично се должи на шок и откажување на органите.

Во суштина, пациентот треба да се одржи во живот доволно долго, за да може организмот да воспостави контрола над вирусот.

Докторите кои постигнале успех во третманот на ебола, наведуваат опции како што е трансфузија на плазма, донирана од страна на преживеаните кои имаат антитела во нивната крв за борба против вирусот. Постојат и мал број на експериментални лекови.

Изгледа дека прашањето има повеќе одговори. Опстанокот може да зависи и од тоа колку брзо некој добива нега. Ова, заедно со хигиената можеби се и клучните фактори за преживување.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација