„Ако ме гледаш – плачи!“ – Древна порака ги вознемири научниците, ни престои ли незапаметена суша?

FOTO: businessinsider

Интензивната суша ги намалува реките низ Европа, откривајќи камења издлабени пред неколку векови за да им дадат предупредување на идните генерации за тешките времиња што претстојат.

„Мајами Хералд“ објави дека локалните жители предупредиле дека вековните камења, познати како „камења на гладта“, повторно се појавиле на површината откако нивото на реките во Европа почнува нагло да се намалува поради сушата.

Еден таков камен е на брегот на реката Елба, која започнува во Чешка и тече низ Германија.

Пораката во карпата датира од 1616 година и е врежана со предупредување на германски: „Wenn du mich seehst, dann weine“ – „Ако ме гледаш плачи“.

Во една студија од 2013 година, тим чешки истражувачи напиша дека овие камења се „ископани со годините на мака“, додавајќи дека „основните натписи предупредуваат на последиците од сушата“.

„Предупредува дека сушата донесе лоша жетва, недостаток на храна, високи цени и глад за сиромашните луѓе“, оценуваат истражувачите. „Пред 1900 година, на каменот се одбележуваат големите суши од: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1893 и 1895 година.

Овие „хидролошки знаменитости“ последен пат се појавија за време на сушата во 2018 година, објави NPR.

Но, сегашната суша што ја доживува Европа може да биде најлошата во последните 500 години, според Андреа Торети, виш истражувач во Заедничкиот истражувачки центар на Европската комисија.

На прес-конференцијата на 9 август, Торети рече дека ниту еден друг настан во изминатите 500 години не бил „сличен на сушата во 2018 година. Но, оваа година, мислам, е полоша“, објави Еуроњуз.

Тој додаде дека постои „многу висок ризик од сушни услови“ кои ќе продолжат во следните три месеци.

Сè поголем број истражувања ги поврзуваат почестите и интензивни суши со климатските промени.

Според Европската опсерваторија за суша, 47 отсто од Европа е во услови на предупредување за суша, што значи дека има дефицит на влага во почвата; уште 17 проценти се на готовност, што значи дека вегетацијата е под стрес.

Камењата не се единствената скриена реликвија која се појавила во европските реки поради сушата. Повлекувањето на водите поради климатските промени во италијанската река По откри и голем број археолошки богатства.

Потонатиот брод на брод од ерата на Втората светска војна повторно се појави во јуни, откако реката – најголемата во земјата – достигна ниски нивоа за време на нејзината најголема суша во последните 70 години.

Неодамна, кон крајот на јули, италијанската река погодена од суша откри претходно потопена бомба од Втората светска војна.

„Бомбата ја пронајдоа рибари на брегот на реката По поради намалувањето на нивото на водата предизвикано од сушата“, изјави локален претставник за Ројтерс.

Поддржете ја нашата работа: