МЕДИЦИНА И ЗДРАВЈЕ

Ракот на дојка “хибернира”, а потоа се враќа во смртоносен облик

Американските научници забележале механизам кој на клетките на ракот на дојка им овозможува своевидна состојба на мирување во оддалечените органи во телото, за после...

ТЕХНОЛОГИЈА

Нема сомнеж дека роботите се иднината. Погледнете!

Американската компанија Boston Dynamics веќе неколку пати ја изненади јавноста со своите роботи и нивните квалитети и можности. Треба ли воопшто да потсетуваме на нивните роботи SpotMini кој...

МИКРО И МАКРО

ЖИВ СВЕТ

Инвазијата на џиновски црви во Франција ги шокира научниците

Гигантските црви со голема глава, кои потсетуваат на морски кучиња, стигнаа во Европа и ги шокираа француските биолози. Имено станува збор за вид кој...

ОПШТЕСТВО

Palacio da Pena – местото кое кралот Фердинанд II го користел...

Палатата Пена (Palacio da Pena) е романтистички замок во Сао Педро де Пенаферрим, во општината Синтра, Португалија. Шареноликата градба, една од најголемите португалски атракции се...

ИНТЕРЕСНО

МАГАЗИН