Посетителите на археолошкиот локалитет Стоби наскоро ќе можат да присуствуваат на виртуелна гладијаторска борба во театарот на Стоби и да се вратат во минатото

Ова виртуелно доживување изработено преку проектот „Откривање на римскиот град Стоби – Виртуелено искуство” со цел да ја зголеми туристичката понуда на Стоби преку обезбедување на нови искуства на локалитетот. Користењето на технологијата во промоција и доближување на културното наследство е можност да се привлечат повеќе посетители, пред сѐ нова млада публика.

Апликацијата за виртуелна реалност ќе им овозможи на посетителите на Стоби да добијат предно седиште во 3Д реконструираниот театар и на тој начин да ја доживеат гладијаторската борба како дел од публиката во гледалиштето. Целото искуство ќе биде збогатено со автентичната атмосфера карактеристична за еден ваков настан, како и со големината и монументалноста на овој империјален објект.

Проектот е поддржан од Регионалниот Совет за Соработка (Regional Cooperation Council) и финансиран од Европската Унија, а го реализираат Центарот за социјални иновации Блинк 42-21 од Скопје и Националната установа за управување со археолошкиот локалитет Стоби.

Оваа новина, како што најавуваат од локалитетот Стоби, за кратко време ќе биде достапна за посетителите.

Поддржете ја нашата работа: