(ВИДЕО) Амазон воведува систем за плаќање со скенирање на дланка

Првично претставен во две продавници на Amazon Go во Сиетл во септември 2020 година, Amazon One е дизајниран да им овозможи на клиентите да ја користат својата дланка за да платат или да презентираат картичка за лојалност во продавницата. Amazon One сега е достапен на повеќе од 60 локации во избрани продавници Amazon Go, Whole Foods Market, Amazon Books, Amazon Fresh и Amazon Pop Up.

За да се регистрираат за Amazon One, клиентите прво ја вметнуваат својата кредитна картичка во продавницата на Amazon One. Потоа ја поместуваат дланката над уредот и го внесуваат бројот на мобилниот телефон за да го завршат најавувањето.

Процесот на алгоритми за сликање и компјутерска визија ја снима и шифрира сликата на дланката на корисникот, вклучувајќи мали, различни карактеристики на и под површината, од кои многу се невидливи за човечкото око или стандардна камера.

За неколку секунди, процесот на обработка на слики и алгоритми за компјутерска визија ја доловува и шифрира сликата на дланката на корисникот. Amazon One ги користи информациите вградени во дланката на корисникот за да создаде единствен потпис на дланката што може да се чита секој пат кога корисникот го користи.

Amazon One е заштитен со повеќе безбедносни контроли, а сликите од дланката никогаш не се зачувуваат на уредот, туку се шифрираат и се испраќаат до безбедната област на Amazon во „облакот“ каде што создава потписи на дланката. Корисниците можат да побараат бришење на податоците поврзани со Amazon One преку самиот уред или преку веб-порталот Amazon One.

Покрај проширувањето на внатрешната достапност на Amazon One, компанијата неодамна соработуваше и со агенцијата за дигитални билети AXS за да го постави Amazon One на самостоен штанд за издавање билети на концертното место на Red Rocks Amphitheatre лоцирано во областа Денвер.

Тоа значи, штом ќе го усогласат својот AXS Mobile ID со Amazon One, потрошувачите сега ќе можат да ги скенираат дланките за да влезат на концерти и настани без да треба да покажат каква било идентификација. Amazon очекува да биде додаден на повеќе места со AXS билети во иднина.

Поддржете ја нашата работа: