(ВИДЕО) НАСА ја откри долгоочекуваната анализа на примерокот од астероидот Бену

The sample return capsule from NASA’s OSIRIS-REx mission is seen shortly after touching down in the desert, Sunday, Sept. 24, 2023, at the Department of Defense's Utah Test and Training Range. The sample was collected from the asteroid Bennu in October 2020 by NASA’s OSIRIS-REx spacecraft. Photo Credit: (NASA/Keegan Barber)

НАСА ѝ ја откри на јавноста долгоочекуваната анализа на примерокот собран од 4,5 милијарди години стариот астероид Бену во орбитата на Земјата, кој може да влијае на нашата планета. Материјалот, собран од вселенско летало од астероидот Бену блиску до Земјата, е откриен во вселенскиот центар Џонстон на НАСА во Хјустон, Тексас.

„Еве ги. Овие парчиња древна вселенска карпа може да содржат индиции за тоа како настанале карпестите планети, вклучително и нашата. Научниците ширум светот ќе проучуваат примероци од капсулата Озирис-Рекс за генерациите што доаѓаат за да добијат одговори за тоа од каде дојдовме“, објави НАСА.

Денешните резултати покажаа дека астероидот, кој има шанса да се пробие во Земјата во 2182 година, содржи вода и јаглерод, компонентите на животот, пишува „Дејли мејл“.

Мисијата OSIRIS-REx собра камења и прашина од астероидот во 2020 година, а капсулата со скапоцениот товар се врати на Земјата пред нешто повеќе од две недели, слетувајќи во пустината Јута.

Администраторот на НАСА, Бил Нелсон, вели дека прашината прикажана на екранот треба да ни помогне да истражиме како се формираат планетите, нашиот сончев систем и како астероидите можат да влијаат на нас овде на Земјата.

Повеќе информации во наредниот период
Во наредните денови, недели и месеци ќе добиеме повеќе информации за тоа од што е направен Бену и се надеваме дека тоа ќе им помогне на научниците да дознаат повеќе за нашиот Сончев систем и како започнал животот на нашата планета, јавува Би-Би-Си.

Мисијата врати меѓу 100 и 250 грама отпад, за кои НАСА верува дека содржи индиции за потеклото и развојот на карпестите планети како Земјата, а можеби дури и индиции за еволуцијата на животот.

Астероидот Бену е откриен во 1999 година, а неговиот дијаметар е околу 500 метри.

Капсулата Озирис-Рекс беше лансирана во 2016 година и стигна до Бену во 2018 година. Помина речиси две години во орбитата околу астероидот пред да земе примерок од материјал од растреситиот површински материјал со помош на роботска рака на 20 октомври 2020 година.

НАСА треба да лансира посебна мисија до подалечниот астероид Психе во четврток.

Поддржете ја нашата работа: