ВНИМАТЕЛНО, НА ЈАДРАНОТ се појави риба чиј отров е неколку стотици пати поотровен од цијанидот

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Секоја недела во Јадранското Море се појавува нов вид поради температурните промени. Пред неколку месеци, рибар во близина на островот Кошара во близина на Пашман улови отровна риба со сребрени риги (Lagocephalus sceleratus).

Станува збор за исклучително отровен и смртоносен вид, кој во своите мускули, полните жлезди, црниот дроб и кожата содржи силен термостабилен отров, тетродотоксин. Неговата консумација е забранета во земјите на ЕУ, но во Јапонија тоа е гастрономски деликатес познат како „фугу“, кој се подготвува по посебни процедури поради неговиот смртоносен отров.

Се верува дека овој термостабилен отров е неколку стотици пати посилен од цијанидот.

За каква риба се работи, д-р Јаков Дулчиќ, раководител на лабораторијата за ихтиологија и крајбрежен риболов при Институтот за океанографија и рибарство во Сплит, вели:

– Овој вид риба е распространет во Индискиот Океан, западниот дел на Тихиот Океан и Црвеното Море. Станува збор за мигрант, што значи дека преку Суецкиот канал од Црвеното Море стигнал до Средоземното Море. Станува збор за екстремно инвазивен вид кој целосно ги етаблирал своите популации во Медитеранот, особено во неговиот источен дел – објаснува Дулчиќ.

Тој додаде дека оваа риба првпат била видена во близина на островот Јакљан кај Дубровник во далечната 2012 година. Потоа е пронајдена покрај албанскиот, црногорскиот и хрватскиот брег.

Институтот на социјалните мрежи ги предупреди граѓаните доколку ја сретнат, доколку е можно да избегнуваат директен контакт, а доколку тоа е невозможно, внимателно да постапуваат со неа. Покрај отровот, овој вид има и силна вилица со остри заби, па неговиот залак може да предизвика сериозни повреди.

Поддржете ја нашата работа: